Actualitate

Parlamentarii români au depus o moțiune la Consiliul Europei pe tema Cazului Bodnariu

Senatorii Ben-Oni Ardelean, Titus Corlățean, Viorel Riceard Badea și deputații Florin Iordache, Attila Korodi, Cătălin Daniel Fenechiu și Florin Costin Pâslaru au depus, în prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, o moțiune pentru rezoluție având ca subiect: “Asigurarea unui echilibru între interesul superior al copilului și necesitatea de a menține familiile unite”.

Moţiunea a fost susţinută de 28 de membri ai Adunării, provenind din 14 state, printre care Republica Moldova, Marea Britanie, Ungaria,  Bulgariei, Serbiei, Grecia, Franța, Irlanda, Olanda.

Documentul face trimitere la Rezoluția 2049 (2015) a APCE privind serviciile sociale în Europa: legislație și practică referitoare la separarea copiilor de familiile lor în statele membre ale Consiliului Europei, și la dispoziţiile pertinente referitoare la relaţiile dintre copii şi părinţi ale  Convenției ONU privind drepturile copilului.

Moţiunea pentru rezoluţie subliniază că interpretarea abuzivă și disproporționată a principiului interesului superior al copilului poate avea ca efect separarea nejustificată a copiilor de părinți, menționând în acest sens cazul familiei Marius și Ruth Bodnariu, ai căror copii au fost preluați de Serviciul norvegian local de protecția copilului (Barnevernet). Semnatarii moțiunii atrag atenția asupra faptului că acest organ administrativ (Barnevernet), în baza unor acuzații de violență nedovedite și a cărui activitate nu face obiectul unui control democratic, a luat decizia, prin emiterea unei ordonanțe de plasament temporar, de a prelua cu forța cei cinci copii ai familiei, dintre care un bebeluș de trei luni alăptat la sân. Potrivit membrilor Adunării care au depus moțiunea, separarea copiilor de familie reprezintă o măsură de ultimă instanță și nu poate fi acceptată având în vedere că nu au fost luate măsuri intermediare, precum: ancheta socială, consilierea pshihologică sau medierea.

Având în vedere că doar în anul 2013, din aproximativ 53 000 de cazuri care au intrat în vizorul serviciilor locale norvegiene de protecție a  copilului în circa 9000 de situații s-a luat măsura separării părinților de copii, fapt care indică o problemă de sistem a serviciilor sociale norvegiene cu atribuții în materia protecției copilului, semnatarii moțiunii solicită examinarea urgentă de către Adunare a acestei deficiențe.

Moțiunea pentru rezoluție va fi transmisă Biroului APCE, care va hotărî asupra acțiunilor pe care le consideră necesare, inclusiv de a sesiza  comisiile relevante ale Adunării, în vederea elaborării unui raport pe acest subiect.

blank