International, Stiri, Ultima Ora

Parlamentarii elveţieni somaţi să scoată FRIPTURA DE PISICĂ din meniul de Crăciun

Activiștii pentru drepturile animalelor cer Parlamentului elvețian să scoată în afara legii consumul cărnii provenite de la animalele de companie. În acest scop au scris o petiție care să interzică practicile barbare din Elveția unde carnea de pisică apare de multe ori în meniurile de Crăciun tradiționale din zona rurală.

pisici_91767700

Potrivit Reuters (sursa), grupul pentru protecția animalelor, SOS Chats Noraingue, a înaintat joi, 27 noiembrie, Parlamentului din Elveţia o petiţie cu peste 16.000 de semnături, inclusiv cu cele ale unor oameni celebri care luptă pentru drepturile animalelor aşa cum este şi Brigitte Bardot.

Carnea de câine este folosită frecvent pentru cârnaţi în timp ce pisicile sunt preparate în perioada sărbătorilor într-un mod similar cărnii de iepure – în vin alb şi usturoi. Atât carnea de câine cât şi cea de pisică marinate sunt un fel de mâncare local favorit.

Nu există statistici care să dezvăluie care e cantitatea de carne de câine şi pisică pe care o consumă elveţienii însă fondatorul şi preşedintele SOS Chats, Tomi Tomek a declarat pentru AFP că ea bănuieşte că este vorba despre 3% din populaţia Elveţiei care ar mânca animale de companie pe ascuns. În timp ce vânzarea cărnii de câine este interzisă la nivel naţional, consumarea ei este legală şi este foarte populară în Lucerne, Appenzell, Jura şi Bern, potrivit aceleiaşi surse. Fermierilor le este permis să ucidă şi să-şi mănânce propriile animale. Cei din Appenzell şi zona St. Gallen se spune că ar prefera câinii care se înrudesc cu Rottweilerii.

În 2012, un raport care arăta că elveţienii consumă carnea care provine din animalele de companie care a apărut în ziarul elveţian Tages Anzeiger a fost pus de către Direcţia Sanitar Veterinară elveţiană pe tema unui obicei cultural şi a specificat că există ţări care chiar cresc câini special pentru abatoare. Unul dintre fermieri a declarat atunci pentru presă că: Nu e nimic ciudat în asta. Carnea este carne. Muncitorilor din construcţii le place.

Aceasta nu este prima ocazie în care activiştii drepturilor animalelor din Elveţia încearcă să modifice legile pentru protecţia animalelor. Parlamentul elveţian a respins o moţiune care dorea să interyică consumul animalelor de companie în 1993. Încurajaţi de victoria de anul trecut când au câştigat interzicerea vânzării blănurilor de pisici, SOS Chats speră acum că va fi ascultată de parlament care va interyice consumul cărnii de pisici şi câini odată pentru totdeauna. Tomek a declarat că un lider politic i-ar fi spus că parlamentul nu va face nimic dacă oamenii nu se vor revolta.

În prezent, legile din Elveţia nu interzic uciderea animalelor de companie. Fapta se pedepseşte doar în cazul în care uciderea animalului i-a cauzat acestuia suferinţă şi durere inutile.