Social, Stiri

Părinţii au internat-o cu FORŢA la psihiatrie pentru a nu se mărita cu un membru MISA

O tânără din Bârlad a fost internată cu forţa la psihiatrie, de proprii părinţi, ca să nu se mărite cu un adept MISA. După ani de procese pierdute în România, tânara şi-a găsit dreptatea la instanţele europene. CEDO a decis ca statul român să-i plătească despăgubiri de peste 15.000 de euro pentru tratamentul inuman la care a fost supusă.

dana_05726300

Totul s-a întâmplat în anul 2005, când tânăra, care pe atunci locuia în Bucureşti şi urma să se căsătorească cu acela care, de altfel, acum îi este soţ, Calistart Mugurel Atudorei. Cei doi s-au dus la Oficiul de Stare Civilă din Bârlad, pentru a depune actele de căsătorie.

Acolo, i-au întânit pe părinţii şi fratele fetei, care nu erau de acord nici cu relaţia acesteia şi nici cu simpatia ei faţă de MISA.

Rudele fetei i-au convins pe tânără şi pe să iasă din clădire, iar, afară, au recurs la violenţă. Fratele fetei l-a imobilizat pe logodnic, iar părinţii au luat-o pe ea pe sus şi au băgat-o cu forţa într-o maşină, potrivit libertatea.ro.

Ruxandra Atudorei a fost dusă şi internată cu forţa la Spitalul de Psihiatrie Nifon. Acolo a stat în perioada 3 februarie – 1 aprilie 2005, timp în care i s-au administrat cu forţa medicamente prescrise în mod normal numai persoanelor cu afecţiuni psihice foarte grave.

Tânăra a reuşit să fugă din spital pe 10 octombrie 2005, ajutată fiind de nişte prieteni şi de viitorul soţ, pe care a reuşit să-l anunţe într-un moment de neatenţie a membrilor familiei care o suprevegheau şi o monitorizau permanent.

Pentru că justiţia românească nu i-a dat dreptate, Ruxandra Atudorei s-a adresat, pe 10 octombrie 2008, Curţii Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câştig de cauză, după aproape 6 ani.