Dan Voiculescu (67 de ani), condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), va fi încarcerat în regim închis şi va trebui să respecte reguli stricte.

4-voiculescu-02_497a3ee362

Tratat de toată lumea ca un deţinut aparte, Dan Voiculescu nu va beneficia însă în spatele gratiilor de un tratament, cel puţin la vedere, preferenţial. Şi asta pentru că, la Rahova, comisia care stabileşte regimul de detenţie al omului de afaceri va trebui, conform reglementărilor în vigoare, să-l “arunce” pe fostul parlamentar în cuşca infractorilor care-şi ispăşesc pedepsele în regim închis. Acesta se aplică, iniţial, condamnaţilor la pedepse mai mari de 3 ani, dar care nu depăşesc 13 ani.

Poate primi doar trei vizite lunar

Deţinuţii sunt cazaţi, de regulă, în comun, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere. Dacă vor şi dacă şeful puşcăriei e de acord, ei pot lucra şi “afară”, însă tot timpul sub paza unor gardieni înarmaţi. Puşcăriaşii de la regimul închis au dreptul la trei vizite şi la un pachet cu alimente în fiecare lună şi pot vorbi cu familia doar prin geamul de la vorbitor, fără a se putea însă strânge în braţe. Unele surse vorbesc despre faptul că lui Voiculescu i se pregăteşte un pat la Penitenciarul Giurgiu, una din cele mai periculoase şi mai îngrozitoare puşcării din România, în care stau, sub acelaşi acoperiş, tâlhari, criminali şi violatori periculoşi. Dan Voiculescu e acum încarcerat la “Rahova”, unde e evaluat medical şi psihologic. În aproximativ trei săptămâni, comisia de aici va da verdictul în ceea ce priveşte destinaţia unde va ajunge omul de afaceri pentru a-şi ispăşi pedeapsa primită în dosarul “ICA”.

Rudele nu l-au vizitat la penitenciar

De vineri seară, de când a fost întemniţat, Dan Voiculescu nu a fost vizitat de nici un membru al familiei sale. Sâmbătă, câţiva cunoscuţi au sosit la Penitenciarul Rahova şi i-au adus apă şi haine. Tot atunci a venit la el şi unul dintre avocaţii firmelor sale, cu un teanc de hârtie. Acelaşi avocat a venit şi ieri la penitenciar. Avea sub braţ un top de coli A4, semn că omul de afaceri ori vrea să scrie un memoriu mai detaliat pe care să-l trimită la CEDO, ori că se apucă să scrie cărţile ce-i vor aduce reducerea pedepsei de detenţie.