Featured, International

Paradox: Marea Britanie, deși parasește UE, trebuie să trimită comisar european

Preşedinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are în continuare în plan ca activitatea noului executiv european să înceapă pe 1 decembrie, deşi guvernul de la Londra a anunţat că nu va propune un comisar european din partea Regatului Unit înaintea alegerilor anticipate care se vor desfăşura în această ţară pe 12 decembrie, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

„Obiectivul preşedintei-alese Von der Leyen rămâne să aibă colegiul (comisarilor) învestit pe 1 decembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE Jens Flosdorff. „În prezent examinăm cu atenţie următorii paşi, având în vedere poziţia Regatului Unit. Vom anunţa orice asemenea pas de îndată ce ne vom încheia analiza”, a adăugat el, menţionând că Ursula von der Leyen se află în contact pe acest subiect cu statele membre ale UE şi cu Parlamentul European.

Jens Flosdorff a confirmat că Ursula von der Leyen a primit miercuri o scrisoare din partea guvernului britanic, în care se menţionează că Regatul Unit „nu doreşte să oprească UE în procedurile de formare cât mai rapidă a unei noi comisii şi este dispus să coopereze”.

Potrivit unor surse europene, Ursula von der Leyen a obţinut avizul juridic conform căruia lipsa unui comisar britanic nu va împiedica noua sa echipă să-şi preia atribuţiile.