International, Stiri

Papa Francisc, primul papa din America

In 2001 a emotionat o lume intreaga atunci cand, vizitand un spital, a spalat si a sarutat 12 bolnavi de SIDA

Papa FranciscMiercuri intreg mapamondul a vuit. A fost ales noul Papa, in persoana argentinianului Jorge Mario Bergoglio, care se va numi Francisc I. Aseara, noul Papa a aparut la balconul bazilicii Sf Petru, la peste o ora dupa ce fumul alb s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine si, in fata multimii adunate in piata, a binecuvantat rostind traditionalul „Urbi et Orbi”. Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani, s-a nascut in Argentina, dar provine dintr-o familie de italieni. Trebuie spus ca Francisc este primul papa din America, primul care este iezuit si primul non-european de la Grigore al III-lea in secolul al VIII-lea, care era nascut in Siria. Argentinianul Jorge Mario Bergoglio este al optulea papa ca varsta la momentul alegerii sale in Scaunul Sfantului Petru, cel mai batran dintre toti fiind papa Clement al X-lea ales in 1670 (aproape 80 de ani). Este totusi putin mai tanar ca predecesorul Benedict al XVI-lea la momentul alegerii sale in 2005 (78 de ani). Mai mult decat atat, este primul dupa Ioan-Paul I in 1978 care poarta un nume inedit, primul asemenea papa fiind Lando in anul 913. Primul papa din Americi, Francisc este de asemenea primul iezuit care a devenit suveran pontif.

Cine este Papa Francisc

Despre Jorge Mario Bergoglio, devenit Papa Francisc, se spune ca ar fi partizan al unei doctrine conservatoare si un apropiat al miscarii romano-catolice „Comuniune si Eliberare”, miscare ce a cunoscut o dezvoltare semnificativa in timpul pontificatului lui Papa Ioan Paul al II-lea. Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, este cel care in 2001 a emotionat o lume intreaga atunci cand, vizitand un spital, a spalat si a sarutat 12 bolnavi de SIDA. De asemenea, el a criticat in repetate randuri coruptia din Argentina. Noul Papa provine dintr-o familie de italieni de conditie modesta si este cunoscut ca un conservator, opozant vehement al casatoriilor intre homosexuali. Papa Francisc a fost numit Cardinal al Bisericii Romano-Catolice din Argentina in 2001, iar din 1998 a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, dupa ce fusese ordinat episcop in aceeasi Arhidieceza in 1992.

Ce va face Papa Francisc in primele zile ale Pontificatului

Noul Papa Francisc are un program destul de incarcat in primele zile ale Pontificatului sau, a anuntat miercuri Vaticanul. Viata sa s-a schimbat inca din prima noapte, de miercuri spre joi, cand s-a mutat la resedinta Sfanta Marta, unde au locuit cei 115 cardinali electori pe timpul conclavului. Joi dimineata, Papa Francisc va efectua o „vizita privata” la Bazilica Sfanta Maria cea Mare. Joi dupa-amiaza, catre ora 18.00, ora Romaniei, el va conduce o mesa impreuna cu cei 114 cardinali electori, in Capela Sixtina. Vineri, la ora 12.00, Papa Francisc va primi intregul Colegiu al Cardinalilor in magnifica Sala Clementina. Ulterior, el se va intalni, potrivit unei „traditii” recente, cu jurnalisti si oficiali in comunicare de la Vatican. Duminica, Papa Francisc va sustine traditionala rugaciune Angelus, in apartamentul papal, la ora 13.00. Mesa de instalare a noului Papa Francisc va avea loc la 19 martie 2013, ziua Sfantului Iosif, patronul Bisericii Catolice, la ora 10.30, ora Romaniei, in Bazilica Sfantul Petru.

blank