International, Stiri

Papa Francisc: Nimeni nu poate folosi religia pentru a justifica violenţă

Papa Francisc a salutat duminică, în cursul vizitei la Tirana, coexistenţa paşnică, în Albania, între musulmani şi creştini, afirmând că “nimeni nu poate folosi pretextul religiei pentru a justifica violenţa”.

papa-francisc-nimeni-nu-poate-folosi-religia-pentru-a-justifica-violenta-276323

“Nimeni nu trebuie să se ascundă în spatele lui Dumnezeu ca în spatele unui scut pentru a comite acte de violenţă şi a avea ură! Nimeni nu trebuie să utilizeze pretextul religiei pentru a avea acţiuni contrare demnităţii omului şi a drepturilor fundamentale”, a spus Papa Francisc, conform AFP, salutând “modelul” coexistenţei armonioase între creştinii şi musulmanii din Albania.
 
“Salut o ţară de eroi care au sacrificat vieţile pentru independenţa naţiunii şi o ţară de martiri care au mărturisit credinţa în faţa persecuţiilor”, a declarat Papa Francisc, în vârstă de 77 de ani.
“Atmosfera de respect şi încredere între catolici, ortodocşi, musulmani este un bun de mare preţ al acestei ţări şi are o semnificaţie specială pentru epoca nostră, când sensul autentic al religiei este trădat de grupuri extremiste, care deformează şi se folosesc de diferenţele între diversele confesiuni pentru a intra într-o spirală periculoasă a violenţei”, a subliniat şeful Bisericii Catolice, conform Mediafax.

“Într-o lume care tinde spre globalizarea economică şi culturală, trebuie să facem toate eforturile pentru ca toată lumea să beneficieze de efectele creşterii economice şi dezvoltării, nu doar o parte din populaţie. Dezvoltarea nu poate fi autentică dacă nu este durabilă şi echitabilă, dacă nu ţine cont de drepturile săracilor şi nu respectă mediul înconjurător”, a subliniat Papa Francisc, cerându-le liderilor politici albanezi şi tinerilor să găsească soluţii pentru problemele contemporane.