International, Stiri

Panica in Cipru

Banca atacata cu un dispozitiv exploziv

Banca atacata cu un dispozitiv explozivUn dispozitiv exploziv a explodat in fata unei sucursale a Bank of Cyprus duminica noaptea. Nu s-au produs victime dar sucursala bancii a fost avariata. Explozia s-a produs la Polemidia, in regiunea Limassol, o statiune balneara de pe coasta de sud a insulei mediteraneene. Autorii au ramas pana in acest moment necunoscuti iar politia a refuzat sa faca oricefel de declaratii. Toate bancile sunt inchise de la 16 martie in Cipru si urmeaza sa deschida incepand de marti. Intre timp, clientii Bank of Cyprus pot retrage doar 120 de euro pe zi de la bancomate, iar unele magazine refuza plata cu cardul. Odata cu retragerile masive din partea cetatenilor si a companiilor, viitorul Bank of Cyprus este pecetluit dar autoritatile cipriote refuza sa accepte falimentul bancii. Mai mult, la acesta banca se afla un sfert din depozitele bancare din Cipru iar majoritatea intreprinderilor au bani depusi la Bank of Cyprus.

 

Supermarketurile, victime colaterale

 

Din cauza crizei din sistemul bancar, unele supermarketuri din Cipru au ramas aproape fara alimente. Si asta pentru ca bancile sunt inchise inca de pe 15 martie, iar furnizorii au inceput sa ceara plata in numerar pentru livrari. „Stocurile supermarketurilor sunt suficiente pentru inca doua sau trei zile. Daca nu se ajunge la o solutie curand, iar bancile raman inchise la inceputul saptamanii urmatoare, atunci vor fi probleme”, a declarat presedintele Asociatiei Supermarketurilor din Cipru, Andreas Hadjiadamou.

Daca furnizorii isi vor mentine decizia de a livra doar contra platii in numerar, rafturile din supermarketuri vor fi goale, a spus el. „Pericolul de a avea rafturi goale in supermarketuri este vizibil, avand in vedere ca furnizorii nu vor renunta la decizia lor si nu ne vor ajuta in acesta situatie noua pentru Cipru”, a adaugat Hadjiadamou.

 

blank