Plenul Senatului a respins, marţi, 5 mai, proiectul iniţiat de grupul parlamentarilor PMP, prin care se propunea sistarea subvenţiilor oferite de statul român partidelor politice. Parlamentarii PMP ceruseră ca banii respectivi să fie economisiți spre a fi utilizați în scopuri sociale.

Senatorul Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar PNL, a justificat abținerea de la vot a colegilor liberali prin faptul că aceștia „nu pot vota măsuri populiste”.

„Românii îşi doresc politicieni cinstiţi, iar în momentul în care eliminăm subvenţionarea partidelor politice, nu facem altceva decât să dăm liber politicii banilor mulţi şi politicii banilor care vin în partide în maniere de care ne-am dori să scăpăm. PNL nu se opune unei regândiri a modului de abordare a subvenţiei, dar nici nu poate vota măsuri populiste”, a explicat Daniel Fenechiu.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goţiu a susţinut că subvenţia acordată partidelor politice este o măsură anticoruptie.

„Avem o experienţă extrem de tristă legat de ceea ce a însemnat finanţarea privată a partidelor politice. Cumpărarea locurilor eligibile de candidaţi a devenit o practică generalizată la toate nivelele şi din toate partidele. Datoriile, la propriu şi la figurat, au generat condiţionări imense. Da, subvenţionarea partidelor politice e un cost, dar e un cost democratic asumat pentru a plăti un cost şi mai mare, generat de corupţia cu care vine la pachet finanţarea din surse private şi netransparente! USR nu poate susţine această propunere legislativă şi va vota în consecinţă”, a reacționat Goţiu.

Propunerea legislativă pentru abrogarea subvențiilor publice acordate partidelor politice a fost trimisă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz .