Pandemia de Coronavirus zguduie guvernele lumii
Actualitate, Featured

Pandemia de Coronavirus zguduie guvernele lumii. 280.000 de cazuri noi zilnic înregistrate

Pandemia de coronavirus continuă să se răspândească – peste 280.000 de cazuri noi zilnic înregistrate joi şi vineri – bilanţuri-record care antrenează noi restricţii în lume, relatează AFP preluat de news.ro Peste cinci milioane de cazuri noi au fost declarate în mod oficial de la 1 iulie – peste o treime din cazurile de covid-19 detectate de la începutul pandemiei, în decembrie.

Pandemia de coronavirus, care s-a soldat cu cel puţin 639.981 de morţi în lume, provoacă o eroziune a susţinerii populaţiilor din cauza reacţiei guvernelor lor la criză, potrivit unui studiu internaţional publicat sâmbătă de către cabinetul KekstCNC. Doar 35% dintre britanicii chestionaţi evaluează în mod pozitiv acţiunea Guvernului lui Boris Johnson – cu trei puncte procentuale mai puţini decât în iunie.

Pandemia de Coronavirus zguduie guvernele lumii

Susţinerea puterilor publice a scăzut şi în Statele Unite – 44% nemulţumiţi – sau în Japonia, unde peste un subiect din doi (51%) consideră că autorităţile gestionează rău criza. Francezii, în scbimb, sunt mai mulţumiţi – cu şase puncte procentuale în plus – de acţiunea Guvernului, deşi rămân nemulţumiţi (41%). Măsurile sanitare împotriva noului coronavirus se reiau – controale ale călătorilor în Europa, restricţii vizând studenţi străini în Statele Unite, purtarea obligatorie a măştii.

ÎNGRIJORARE ÎN EUROPA

În Statele Unite, cea mai îndoliată ţări din lume, cu 145.546 de morţi din cauza covid-19, peste 70.000 de cazuri noi au fost înregistrate vineri, şi1.157 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de Universitatea Johns
Hopkins.

Guvernul lui Donald Trump care, în contextul pandemiei, a suspendat emiterea de vize, a ţintit vineri studenţi străini.

Aceştia nu vor mai putea intra în Statele Unite în cazul în care cursurile lor sunt online, ceea ce urmează să se întâmple în numeroase universităţi, din cauza noului coronavirus. Ţara numără aproape un milion de studenţi străini.

În această ţară, impunerea purtării măştii câştigă teren, iar gigantul fast-food McDonalds urmează să-şi oblige toţi clienţii să poate mască de la 1 august.

În Europa, epidemia a ucis 207.599 din peste trei milioane de cazuri, potrivit unui bilanţ AFP.

”Recenta reintrare în creştere a cazurilor de covid-19 în anumite ţări, după relansarea măsurilor de distanţare, este cu siguranţă o cauză de îngrijorare”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a filialei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

ACCELERARE ÎN COREEA DE SUD

Mai multe ţări din regiune şi-au consolidat controalele cu privire la călători.

Fraţa, und – circulaţia virusului se află într-o ”creştere netă”, potrivit autorităţilor sanitare – a impus ca obligatorii teste călătorilor care vin din 16 ţări, şi anume din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain, Panama, Africa de Sud, Kuwait, Qatar, Israel, Brazilia, Peru, Serbia, Algeria, Turcia, Madagascar, India şi Oman.

Premierul Jean Castex le-a recomandat francezilor ”să evite” să se ducă în catalonia, în nord-etul Spaniei, unde Guvernyul a ordonat vineri închiderea discotecilor şi barurilor de noapte din cauza creşterii incendiilor.

În Anglia, o obligativitate a purtării măştii în magazine şi supermarketuri a intrat în vigoare, iar piscinele şi sălile de sport urmau să fie redeschise sâmbătă.

Coreea de Sud a semnalat sâmbătă o accelerare a cazurilor de covid-19, înregistrând cel mai mare bilanţ de aproape patru luni – cu 113 cazuri noi, între care 86 de persoane venite din străinătate.

Această ţară era în februarie a doua cea mai afectată, după China, unde a apărut pandemia. Însă autorităţile sud-coreene au reuşit să controleze situaţia printr-o strategie foarte puternică a testelor de urmărie a contactelor persoanelor infectate, fără să impună o izolare obligatorie.

ANULĂRI ÎN SERIE

În Vietnam, autorităţile au anunţat sâmbătă că au descoperit primul caz de covid-19 transmis local după aproape 100 de zile, într-o ţară care se laudă cu succesul său aparent în lupta împotriva pandemiei şi fără niciun deces.

Campionatul chinez de fotbal a fost reluat sâmbătă, după o întrerupere de cinci luni. Cu capul plecat, jucătorii au respectat un moment de reculegere simbolic în memoria victimelor pandemiei, apărute la Wuhan, la sfârşitul anului.

În America Latină, anulările unor festivităţi şi evenimente sportive se multiplică.Sao Paulo a decis să-şi amâne sine die carnavalul.

Situaţia este deosebit de dramatică în Peru, unde sistemul sanitar din al doilea cel mai important oraş din ţară – Arequipa – este total saturat. Persoane infectate dorm în corturi, în faţa spitalelor, sau în maşini, în speranţa de a obţine un loc.

”Lumea este infestată”, se lamentează Raquel Barrera, o salvadoriană în vârstă de 28 de ani, ai cărei ambii părinţi au murit de covid-19, dar şi cei trei fraţi, în mai puţin de două luni.

Panama a anunţat că renunţă să organizeze Cupa Mondială de Fotbal pentru Femei în vâstă de până la 20 de ani, care urma să aibă loc la începutul lui 2021, dar şi Jocurile Sportive ale Americii Centrale şi Caraibelor din 2022.


blank