Pandemia de coronavirus ar putea fi urmată de un flagel mondial al șomajului, iar cifrele vorbesc despre zeci de milioane de șomeri. Există și vești bune: după încheierea crizei coronavirus, revenirea economică va fi cea mai rapidă din istorie.

Pandemia de coronavirus va închide sute de mii de companii se închid pentru a preveni răspândirea Covid-19, iar asta se traduce printr-un număr în continuă creștere de oameni care rămân fără locuri de muncă.

Pandemia de coronavirus ar putea genera un val uriaş

România avea în februarie o rată a șomajului de 3,9%, printre cele mai mici din Uniunea Europeană, cu doar 350.000 de cetățeni fără un loc de muncă.

Situația a degenerat însă rapid, iar într-o singură lună am ajuns la aproximativ 1.000.000 de oameni trimiși în șomaj tehnic sau cu contracte de muncă încheiate.

Cel mai ridicat șomaj de după Al Doilea Război Mondial

Lucrurile stau la fel în toată lumea. Austria, de pildă, a raportat în martie peste 500.000 de șomeri, cea mai ridicată rată din 1946 încoace.

În Norvegia, numărul șomerilor a explodat, pur și simplu, de la 65.000 pe data de 10 martie, la 291.000 în ziua de 24 martie. Și aici vorbim despre cea mai ridicată rată a șomajului de după Al Doilea Război Mondial.

Franța a raportat ieri aproximativ 3,6 milioane de angajați plasați în șomaj partial, din cauza zecilor de mii de companii care și-au suspendat activitatea.

În Italia se vorbește despre milioane de șomeri, fără a exista date oficiale, pe fondul atenției distribuite aproape exclusiv pe eforturile de limitarea a tragediei umane pe care a declanșat-o aici coronavirusul.

În Spania, de asemenea sfâșiată de drama Covid-19, s-au raportat peste 900.000 de noi șomeri după data de 12 martie, numărul total al spaniolilor fără loc de muncă ridicându-se la 3,5 milioane de persoane.

Germania are o situație mai specială, grație programului guvernamental Kurtzarbeit, prin care statul plătește cel puțin 60% din salariile a circa 2,1 milioane de angajați, în perioada în care aceștia se află acasă, în carantină. Modelul ar urma să fie preluat de întreaga Uniunea Europeană.

Numai industria auto din Uniunea Europeană a afectat direct 1,1 milioane de persoane, prin închiderea fabricilor din cauza coronavirusului.

Sectorul auto generează însă locuri de muncă directe și indirecte pentru 13,8 milioane de persoane, astfel încât impactul real este mult mai mare.

Cea mai mare revenire economică din istorie

Cea mai puternică economie din lume pare a se confrunta și cu cea mai gravă situație. Numai în ultimele zile, aproape 3,3 milioane de americani au depus cerere de intrare în șomaj, cel mai ridicat nivel din istoria SUA.

Rezerva Federală vorbește însă de disponibilizări uriașe: 47 de milioane de americani ar putea rămâne fără locuri de muncă, ceea ce ar însemna o rată a șomajului de 32%.

Americanii nu lucrează însă cu jumătăți de măsură, astfel încât cel mai mare șomaj din istorie va fi urmat rapid de cea mai mare creștere economică din toate timpurile.

Goldman Sachs arată că activitatea economică din SUA se va relua, începând cu finalul lunii mai, pentru a ajunge în trimestrul al treilea la o creștere de 19%, cea mai mare din istoria țării.

Organizația Internațională a Muncii: 24,7 milioane de șomeri

Cea mai optimistă pare a fi Organizația Internațională a Muncii. Pe baza a diferite scenarii care analizează impactul pandemiei de coronavirus asupra creşterii economice globale, organizația prognozează că numărul global de şomeri ar urma să crească cu o cifră cuprinsă între 5,3 milioane (conform unui scenariu optimist) şi 24,7 milioane (conform unui scenariu pesimist).

Spre comparație, criza financiară globală din 2008 -2009 a generat o creștere a numărului de șomeri cu 22 de milioane de persoane.