Om
Actualitate, Featured

Până și cei de la deratizare se miră: Este prima oară când aud despre un om mușcat de șobolan pe stradă

Unul dintre șefii operatorilor de la compania care face deratizarea în București spune că în 14 ani, de când lucrează în acest sistem, nu a mai întâlnit vreun caz în care un om să fie mușcat de un șobolan, pe stradă, în centrul Bucureștiului. Miercuri, un tânăr a fost mușcat de un șobolan pe stradă, în zona parcului Grădina Icoanei.

Până și cei de la deratizare se miră: Este prima oară când aud despre un om mușcat de șobolan pe stradă

„Este prima dată în 14 ani, de când lucrez eu la deratizare și dezinsecție, când văd un caz în care un om este mușcat de șobolan, pe stradă. Șobolanii deobicei se feresc, fug când simt prezența omului. Cel mai probabil, persoana care a fost mușcată miercuri a vrut să atace șobolanul, care la rândul lui a vrut să se apere, ca orice animal”, a declarat Ion Bănică, șef de zonă în cadrul Companiei Eco Igienizare.

Acesta spune că șobolanii s-au înmulțit foarte mult în ultima perioadă.

„Nu că sunt mulți, sunt foarte mulți șobolani în București. S-a început foarte târziu deratizarea. Ar fi trebuit să se facă prima intervenție în luna ianuarie, la asociațiile de locatari, în subsoluri, acolo unde ei se refugiază pe timpul iernii. Oricum, am recuperat, suntem în grafic acum, pentru că s-a lucrat intens, inclusiv noaptea. Totuși, sunt foarte mulți, și se înmulțesc extrem de repede. O femelă fată chiar și 10 pui odată”, mai spune Ion Bănică.

Acesta ne sfătuiește să nu atacăm niciodată șobolanii, pentru că sunt foarte iuți „și sar imediat să muște”.

Medicul Adrian Marinescu: „Cu siguranță că igiena precară din oraș este de vină pentru prezența mare a șobolanilor”
Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Spitalul „Matei Balș”, acolo unde a fost tratat tânărul mușcat de șobolan miercuri, este de părere că prezența mare a șobolanilor este cauzată de gunoaiele foarte multe din oraș.

„Cu siguranță că igiena precară din oraș este de vină pentru prezența mare a șobolanilor, iar acest caz, în care o persoană să fie mușcată pe stradă, în centul orașului, este unul extrem de rar. Din fericire, pacientul nu este în pericol, are o plagă care nu este gravă. S-a aplicat tratamentul standard de toaletare a rănii, s-a dat antibiotic și s-a făcut vaccinul antirabic”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, șobolanii pot transmite mai multe boli, precum:

. Tetanos
. Hantavirus
. Leptospirază
. Rabie
. Toxinfecție alimentară

„În ceea ce privește tratamentele de deratizare, acestea sunt în plină desfășurare pe spațiile verzi din proprietatea PMB, în spațiile exterioare ale cimitirelor aparținând Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), în subsolurile blocurilor de locuințe, dar și în subsolurile tehnice ale instituțiilor din subordinea PMB (respectiv spitale aflate în administrarea ASSMB, teatre, biblioteci municipale, muzee, Arena Națională). Substanțele folosite sunt: AGRORAT VAXBLOCKS (pentru subsoluri și rețele de termoficare) și RACUMIN PASTE (în stațiile de intoxicare amplasate la exterior)”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Capitalei.