Social

Palincă românească de aur. Ultimul titlu, câștigat pentru o palincă de merișoare

Un tâmplar și un vânzător de pantofi din Sfântu Gheorge exersează, în distilăria de 200 de mii de euro pe care au achiziționat-o. „Tot căutam ceva într-un domeniu în care să putem să producem ceva de calitate şi să putem şi să măsurăm la concursuri internaţionale produsele noastre. Aşa am ajuns la palincă,” povesteşte unul dintre cei doi creatori de licori bahice, Dezső Tibor, patron de magazin de încălțăminte.

Pentru ca licoarea să fie de calitate, grija pentru procesul tehnologic este esenţială. Acum trei ani, cei doi au investit mai bine de 200.000 de euro într-o staţie de distilare modernă.

Totul este atent controlat. Peste fructele fermentate nu se adaugă zahăr, ci doar o drojdie selecţionată, ce substituie drojdia naturală a fructului, pierdută prin spălare. Calitatea palincii produse la Sfântu Gheorghe a fost confirmată de juriile celor mai mari concursuri de profil din Austria, Slovacia, Serbia şi Ungaria

„Zmeura a luat în trei ţări diferite titlul de champion. Champions înseamnă dublu medaliat cu aur,” adaugăDezső Tibor.

Mica distilerie produce în jur 4.500 de litri pe an. Licoarea ajunge doar în câteva magazine şi restaurante din Sfântu Gheorghe.

„Calitativ este extraordinară şi da, atrage, şi nu s-a întâmplat până acum ca ce am oferit să nu fie bine pentru client,” spune Constantin Mihăiţeanu, ospătar.

O jumătate de litru de palincă poate să coste chiar şi 220 de lei.

 

blank