miliarde de dolari
International

Pagube de 60 de miliarde de dolari din cauza războiului, în Ucraina, estimează Banca Mondială. Pierderile sunt în continuă creștere

Pagube fizice ale clădirilor şi infrastructurii din Ucraina din cauza războiului au atins circa 60 de miliarde de dolari, estimează Banca Mondială, scrie BBC.

Estimarea nu include, însă, și costurile economice ale războiului care sunt în continuă creștere, spune preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Președintele Ucrainei le-a spus miniștrilor de finanțe ai lumii că țara sa are nevoie de 7 miliarde de dolari (5,4 miliarde de lire sterline) în fiecare lună până în vară pentru a continua să funcționeze, scrie BBC.

Zelenski a mai spus că „vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui toate acestea mai târziu”. El s-a adresat online la o conferință a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale. Zelenski a mai spus că comunitatea globală trebuie să excludă imediat Rusia din instituțiile financiare internaționale, inclusiv Banca Mondială, FMI și altele.

Toate țările „trebuie să fie imediat pregătite să rupă toate relațiile cu Rusia”, a adăugat el. Întrebată dacă FMI va putea să asigure finanțarea imediată de care are nevoie Ucraina, directorul general al organizației, Kristalina Georgieva a spus că au găsit deja banii pentru prima și a doua lună. „Credem că, în timp, această sumă va scădea pe măsură ce economia ucraineană în părțile țării care nu sunt sub ocupație va crește, iar remitențele de la cei care acum lucrează în altă parte încep să curgă”, a adăugat ea.

blank