Social, Stiri

Otrava care poate ucide oameni, împrăştiată pe câmp

Cu acceptul Ministerului Agriculturii, în România a început experimentarea unei otrăvi de şoareci, catalogată drept foarte periculoasă chiar de minister, pe câteva câmpuri din judeţul Călăraşi.

03-CAPRIOARA-SHUTTERSTOCK_375881_06812f352f

Este vorba despre raticidul unguresc Redentin 75RB pentru care Ministerul Agriculturii din România a dat aviz de import. Libertatea a arătat într-un articol din 25 octombrie că în ţara vecină utilizarea acestei substanţe a declanşat un mare scandal, pe motiv că ar fi o otravă deosebit de periculoasă.

Chimistul maghiar Simon Gergely, specialist al Greenpeace, a spus că Redentin conţine substanţe interzise în UE şi că poate omorî, în chinuri, tot ce este viu, chiar şi oamenii. Ministerul Agriculturii din România a spus în avizul de import că Redentin este foarte periculos, catalogat în grupa T+, adică grupa 1 de toxicitate, după care, în mod uluitor, a dat aviz favorabil pentru împrăştierea acestei otrăvi din avion! În fine, miercuri a început experimentarea Redentinului în Călăraşi.

“Noi am luat 700 de kilograme, dar încă nu am dat banii, le testăm şi dacă nu suntem mulţumiţi, le returnăm. Am auzit că este o substanţă periculoasă şi ne este frică să nu ne pomenim cu vreo nenorocire. Înspre Drajna, cineva a dat cu Redentin la suprafaţă şi au murit păsări – a ieşit scandal. Noi am pus în câteva găuri de şoareci. Rezultatele ar trebui să apară marţi”, ne-a spus Dumitru Bălan, administratorul unei societăţi din Călăraşi. Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Călăraşi se aşteaptă acum la “un real dezastru ecologic”.
Invazie de şoareci din cauza arăturilor proaste

“Se vorbeşte despre o invazie de şoareci de câmp care ar fi avut loc anul acesta în România. De aceea se dă cu otravă. Şoarecii s-au înmulţit din cauză că, în general, s-a renunţat la aratul adânc, la 35 de centimetri, cel care distruge cuiburile şoarecilor – se preferă discuitul modern, la 15 centimetri, mai ieftin. Dacă nu distrugi cuiburile, rozătoarele se înmulţesc. Eu fac arătură adâncă şi nu am probleme”, ne-a spus Ştefan Poienaru, unul din cei mai bogaţi fermieri din România.

blank