Stirea Zilei, Stiri

Oreste a fost reţinut în timpul protestelor de la Pungeşti

Chevron anunţă că astăzi reia operaţiunile din zonă

mediafax-foto-cosmin-dan
Oreste Teodorescu, realizatorul tv retnut la Pungesti – foto: Mediafax, Cosmin Dan

  Realizatorul TV Oreste Teodorescu a fost reţinut ieri de poliţie la Pungeşti unde participa la protestele faţă de explorarea/exploatarea gazelor de şist. Ulterior, Oreste a mers la sediul Poliţiei din Vaslui pentru a depune plângere împotriva şefului poliţiştilor de la Intervenţie Rapidă cu care a avut un schimb de replici în faţa sediului IPJ.

-

La Pungeşti au mai fost reţinuţi ieri, potrivit presei, Willy Schuster şi fiica sa, Michelle, Erwin Albu, Vlad Ioachimescu şi Claudiu Crăciun.

16 (5)

Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.

-

Toţi protestatarii care rămăseseră în zona unde au avut loc manifestaţiile sâmbătă la prânz au fost evacuaţi de către jandarmi, după ce participanţii la protest fuseseră anunţaţi că li se vor face percheziţii corporale pe motiv că ar fi folosit obiecte pirotehnice pe timpul protestelor.

1457469_696339333732661_1608336575_n

De asemenea, jandarmii au evacuat din zonă şi autoturismele aflate pe dealul din zona manifestaţiilor.

-

Aseară, câteva zeci de protestatari se află în localitatea Siliştea, precum şi la ieşirea din sat, o parte dintre ei fiind faţă în faţă cu cordonul de jandarmi care se află de-a latul şoselei.

936791_696317017068226_1890261278_n

Cu toate acestea, jandarmii au continuat să-i salte pe protestatari şi plimbaţi către Vaslui. Un protestatar a transmis următoarele: „ne rup ăştia la pungeşti, acum suntem luaţi şi suntem în drum către IPJ Vaslui”.

1394335_696363847063543_150025771_n

Sâmbătă, în jurul prânzului, protestatarii de la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.

-

Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile. Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.

-

Între timp, în zonă au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

Manifestanţii scandau lozinci împotriva Guvernului, cerând demisia acestuia şi scandând Libertate!

-

În această dimineaţă, compania Chevron a transmis al doilea anunţ, în decursul ultimelor 24 de ore, prin care se spune că vor fi reluate operațiunile de explorare. Ieri, compania anunţase o suspendare a acestor operaţiuni în urma protestelor de la Pungeşti.

Într-un comunicat de presă publicat în duminică dimineaţă, compania americană Chevron declară că va relua operaţiunile de explorare a zăcămintelor de la Pungeşti, folosind tehnologii convenţionale.

„Prioritatea noastră e să desfășurăm activități în mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător. Respectăm dreptul persoanelor de a-și exprima opiniile, dar credem că ele trebuie exercitate în limitele legii”, potrivit companiei.

 

 

blank