Actualitate, Featured

Ordonanța care îngheață ratele la bănci, adoptată azi

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o Ordonanța de urgență cu măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme espresspress. ro va prezintă principalele declarații din debutul ședinței de guvern.

Ordonanța care îngheață ratele la bănci, adoptată azi

Ordonanța pe care o adoptă azi Guvernul Orban prevede o amânare de mxim nouă luni pentru ratele bancare, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice. Tot ce trebuie să facă un cetățean afectat de noua criză este să sune la bancă, după care va primi un mail cu instrucțiunile de la instituția bancară.

Premierul Ludovic Orban a menționat la începutul ședinței de guvern că se urmărește o categorie extinsă de beneficiari ai acestei Ordonanțe, inclusiv PFA-urile și întreprinderile independente. Prim-ministrul a insistat să fie prinse și contractele de leasing în proiectul Ministerului de Finanțe.

„Suntem pregătiţi cu ordonanţa. Vizează persoane fizice, persoane jurdice PFA, întreprinderi individuale. Se suspendă ratele pe o perioada de până la 9 luni”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing. Pentru că ştim că unul dintre sectoarele afectate este sectorul transporturilor”, a cerut Ludovic Orban.

Rectificarea bugetară, prioritate a Guvernului
Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să transmită ordonatorilor principali de credite să fie pregătiţi pentru rectificarea bugetară, astfel încât sumele care vor fi realocate să fie redirecţionate către priorităţi.

„Trebuie să pregătim rectificarea de buget, trebuie să transmitem tuturor operatorilor principali de credite, astfel încât să putem să redirecţionăm sumele către priorităţi şi, de asemenea, să luăm în calcul şi efectele asupra veniturilor şi, mai ales, soluţii de finanţare în condiţiile în care va apărea, în mod evident, o reducere a veniturilor”, a declarat Ludovic Orban, joi, la şedinţa de Guvern.

Colegiu al Ministerului Sănătății, convocat vineri
Premierul Orban i-a solicitat noului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, să convoace un colegiu al ministerului la care va participa şi el pentru a stabili foarte clar toate măsurile care vor fi luate în continuare pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Ordonanța care îngheață ratele la bănci, adoptată azi

„Mâine dimineaţă voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii şi solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua şi, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua în funcţie de evoluţiile care au apărut şi care continuă să apară”, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern care se desfăşoară la Palatul Victoria cu miniştri prezenţi în sală.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Executivul este pregătit să dea o ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de nouă luni.

„La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra cu mult mai uşor într-o normalitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, la Realitatea Plus, că nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.

„Propunerea a fost discutată şi cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar. Fiecare cetăţean va decide care este perioada pentru care vrea să îşi amâne ratele. (…) Detaliile le voi prezenta în ordonanţa de urgenţă pe care o voi propune mâine (joi – n.r.) în şedinţa de Guvern”, a afirmat Cîţu.

Totodată, în cadrul şedinţei de Guvern, urmează să fie adoptate mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă privind domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă se are în vedere acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul din autorităţile şi instituţiile implicate în prevenirea, limitarea şi tratarea COVID-19.

Proiectul de act normativ vizează şi reglementarea finanţării influenţelor financiare determinate de creşterile salariale pentru personalul nemedical.

Executivul urmează să completeze, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Tot prin ordonanţă de urgenţă vor fi aduse completări la OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.

În şedinţa de Guvern va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Pe agenda reuniunii mai figurează un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, prelungirea şi prorogarea unor termene şi pentru reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

 

blank