Ordonanța Austerității
Economic, Featured

Ordonanța Austerității a fost publicată de Anul Nou, în Monitorul Oficial

Ordonanța Austerității un act normativ care plafonează salariile, indemnizaţiile şi sporurile angajaţilor din sectorul bugetar la nivelul din decembrie 2020

Ordonanţa austerităţii, care prevede măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2021, adoptată în ultima şedinţă de Guvern, a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial. Printre altele, actul normativ plafonează salariile, indemnizaţiile şi sporurile angajaţilor din sectorul bugetar la nivelul din decembrie 2020. De asemenea, documentul stabileşte că se acordă în continuare voucherele de vacanţă în anul 2021, pentru susţinerea turismului intern, dar şi că punctul de amendă rămâne la 145, nefiind astfel corelat cu salariul minim care va creşte la 2.300 de lei de la 1 ianuarie.

Ordonanța Austerității a fost publicată de Anul Nou, în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, adoptată miercuri seară în şedinţa de Guvern, a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial.

Guvernul justifică adoptarea actului normativ prin faptul că politica fiscală trebuie să fie ”prudentă” pentru a asigura stabilitatea macroeconomică.

De asemenea, Executivul apreciază că în anul 2021 ”utilizarea fondurilor publice trebuie să fie ţintită şi atent direcţionată, în principal, pentru stimularea investiţiilor în economie şi şi finanţarea măsurilor în planul sănătăţii publice, care au impact pozitiv în limitarea răspândirii

OUG care îngheaţă veniturile bugetarilor, publicată peste noapte de Ministerul Finanţelor

În plus, Guvernul menţionează că neadoptarea acestor măsuri ar avea un impact bugetar de peste 1,55% din PIB, în condiţiile în care România trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene din cadrul procedurii de deficit excesiv declanşată anterior.

Între altele, actul normativ plafonează salariile, indemnizaţiile şi sporurile angajaţilor din sectorul bugetar la nivelul din decembrie 2020.

De asemenea, documentul stabileşte că se acordă în continuare voucherele de vacanţă în anul 2021, pentru susţinerea turismului intern, dar şi că punctul de amendă rămâne la 145, nefiind astfel corelat cu salariul minim care va creşte la 2.300 de lei de la 1 ianuarie.