Creșterea pensiilor cu 40% programată pentru anul viitor va face ca bugetul să explodeze. Avertismentul vine de la economistul-șef al Băncii Naționale, care spune că deficitul bugetar va depăși 6,5% în 2022. Premierul Ludovic Orban că legea va fi respectată, iar bugetul va fi construit în funcție de această majorare.
Valentin Lazea a avertizat că dacă se amână majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 vor exista costuri politice, dar dacă se aplică vor exista costuri economice imense care vor fi urmate tot de costuri politice.
„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată”, a spus Lazea.
Potrivit acestuia, creșterea pensiilor se face pe bani pe care statul nu îi are efectiv, iar toate măsurile avute în vedere pentru creșterea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget legea pensiilor.
În replică, Ludovic Orban a declarat că în 2020 vor crește pensiile cu 40% pentru că „există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm”.
„La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm. De altfel e și puțin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. Normal că vor crește (pensiile cu 40% – n.r.)”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a spus că Executivul va construi proiectul de buget de stat având în vedere și creșterea pensiilor în 2020.
El a adăugat că Guvernul face o analiză „extrem de serioasă” în privința pensiilor speciale.
guvern , bnr , pensii , legea pensiilor , valentin lazea , ludoic orban