Premierul Ludovic Orban a declarat joi, referitor la numărul mare de cazuri de Covid-19 înregistrate, că instituțiile trebuie să înăsprească controalele pentru respectarea regulilor de distanțare și igienă. În privința deciziei Curții Constituționale, care a decis că izolarea și carantina nu pot fi decise prin ordin, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a spus că ea nu produce efecte până nu este motivată și publicată în Monitorul Oficial. Premierul a mai acuzat partidele de opoziție că instigă populația la nerespectarea regulilor în pandemie.

Ludovic Orban a declarat joi, la ședința de guvern, că respectarea regulilor este singura posibilitate de a împiedica răspândirea coronavirusului și le-a cerut miniștrilor să impună instituțiilorpe care le coordonează controale mai stricte.

„Să mobilizați instituțiile pe care le coordonați. Trebuie respectate regulile, poliția, inspecția muncii trebuie să fie pe teren. Regulile sunt absolut necesare în transportul public. Doar dacă reușim să asigurăm respectarea regulilor putem să ținem sub control răspândirea epidemiei”, a afirmat Ludovic Orban.

El a acuzat partidele de opoziție că neagă pericolul pandemiei.

„Ne confruntăm cu un mediu politic în care mulți lideri neagă pericolul, instigă populația la nerespectarea regulilor și inițiază, alături de instituții aflate în slujba lor, nu a cetățeanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astazi (decizia CCR privind carantina și izolarea – n.r.)”, a mai spus premierul.

Predoiu: Decizia CCR nu produce efecte
Premierul i-a cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, un punct de vedere privind decizia CCR de joi.

„Domnule ministru Predoiu, voiam să vă cer un punct de vedere legat de decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privitoare la carantină, izolare, pentru că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare. Mie nu mi s-a părut că a existat o astfel de decizie”, a spus Orban.

Ministrul a replicat că decizia Curții nu produce efecte până la publicarea în Monitorul Oficial.

„În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care prin forţa legii va deveni obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă”, a spus Predoiu.