Ludovic Orban a declarat marţi seara, după întâlnirea liderilor PNL cu preşedintele Klaus Iohannis, că discuţiile au vizat o analiză a alegerilor parlamentare, precum şi strategia pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea constituirii cât mai rapide a unui nou Guvern. El a adăugat că nu au fost abordate nume de posibil premier şi nici despre o împărţire a ministerelor în viitorul Executiv. „Nu am auzit de acest zvon”, a mai spus Orban, întrebat dacă are cunoştinţă despre faptul că Dacian Cioloş şi-ar putea dori să fie ministru al Apărării.

„Am discutat despre o analiză a alegerilor şi pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi constituirea cât mai rapidă a unui Guvern”, a declarat Ludovic Orban, la sediul PNL.

Chestionat despre faptul că UDMR nu ar prea vrea ca premierul să fie un cadru militar, ceea ce este Nicolae Ciucă care ar putea fi o variantă de premier deplin, liderul PNL a răspuns: „Îşi dă cu părerea fără să fi luat noi încă o decizie de propunere a unui premier”.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă este o variantă de prim-ministru, Orban a replicat: „Când se va lua o decizie instituţională în PNL, în forurile statutare, o vom prezenta”.

Chestionat dacă preşedintele Iohannis i-a transmis că preferă pe cineva anume premier, liderul liberalilor a spus: „Nu am discutat acest aspect, dar el este în dezbatere”.

Orban a adăugat că nu a fost nicio discuţie despre ministere la întâlnirea cu şeful statului.

„Nu a existat această discuţie. V-am spus a fost o discuţie legată de strategia de formare a unei majorităţi parlamentare şi de constituire cât mai rapidă a unui Guvern”.

Întrebat dacă a vorbit în aceste zile cu USR-PLUS şi cu UDMR referitor la împărţirea ministerelor, fostul prim-ministru a răspuns: „Avem negocieri cât de repede posibil. Nu am discutat (întrebat ce ministere şi-ar dori USR şi UDMR – n.r.). Cel mai important lucru e programul de guvernare pentru că el este baza acţiunii comune, mai ales că va fi vorba de un guvern de coaliţie, programul de guvernare va fi baza acţiunii comune a Guvernului susţinut de partidele din coaliţie”.

Despre zvonul potrivit căruia Dacian Cioloş şi-ar putea dori să fie ministru al Apărării în noul Executiv, Orban a spus: „Nu am auzit de acest zvon. Până acum nu s-au deschis discuţii oficiale, adică practic negocieri oficiale”.

PNL se situează pe locul al doilea ca procente obţinute la alegerile parlamentare, prima poziţie fiind deţinută de PSD.

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat că este clară coaliţia şi ea va fi formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar majoritatea este una confortabilă de 260 de parlamentari, cu 36 de aleşi în plus faţă de cei 234 necesari. El a adăugat că vor fi discuţii şi cu cei de la minorităţi care au în jur de 16 parlamentari.

Bogdan a declarat că viitorul premier trebuie să aibă câteva ministere fără de care ar fi greu să fie pus în aplicare programul de guvernare şi anume Justiţie, Fonduri Europene, Finanţe şi Interne. „Noi nu am făcut o listă cu ministere pe care PNL nu le cedează, pentru că nu mi se pare că aşa trebuie să pornim în discuţie”, a adăugat acesta.