Actualitate, Featured

Ludovic Orban recunoaște că fumatul în birou a fost o greșeală și spune că vrea să o îndrepte

Premierul Ludovic Orban spune că fumatul în birou – așa cum a fost surprins în fotografia intens dezbătută în spațiul public în ultimele zile – a fost o greșeală pe care și-o asumă și de care îi pare rău, în primul rând pentru că știe că ar fi un exemplu negativ pentru tinerele generații. El a promis că va încerca să se lase de fumat, fiind conștient de efectele nocive asupra sănătății, cu atât mai mult cu cât fumează de 40 de ani.

Întrebat ce a înțeles că i-au reproșat oamenii, după apariția acelei fotografii în spațiul public, premierul a spus: „Faptul că am încălcat regulile. Faptul că deși am promovat purtarea măștii, în momentul respectiv nu purtam mască, faptul că am fumat în spațiu închis”.

Suntem oameni, mai greșim, mi-am cerut scuze, important este să recunoști greșeala și să încerci să o îndrepți, a spus premierul Ludovic Orban, luni seara, la un post Tv. Am greșit, am plătit, sunt dispus să plătesc pentru orice greșeală, a mai afirmat premierul, care a explicat că are o muncă istovitoare, de câte 15-16 ore pe zi, și pentru un fumător înrăit este greu să nu aibă la îndemână un loc special amenajat, așa că „te mai scapi, e greu să te controlezi tot timpul”, a spus Ludovic Orban.

„Reflectez la o soluție să mă las de fumat”
„Reflectez la o soluție să mă las de fumat, am fumat destul 40 de ani, cred că cel mai mult s-ar bucura familia mea”, a mărturisit șeful executivului. El a povestit că a mai avut tentative să se lase de fumat și chiar a reușit timp de un an, însă la eclipsa din Soare din 1999 a avut ideea să fumeze o țigară și așa s-a reapucat.

„Ar trebui să ia amendă toți cei care încalcă legea”, crede premierul, care e de părere că amenda trebuie să fie cu atât mai mare cu cât funcția pe care o ocupă respectiva persoană e mai mare.

„Nimeni nu e mai presus de lege, oricine greșește trebuie să plătească, eu nu fac parte dintre aceia care să facă în mod ostentativ pledoarie pentru nerespectarea regulilor. Tot timpul când am apărut, am apărut cu mască. (…) Alții în schimb, o fac în mod ostentativ (…) crezând că sunt deasupra legii”, a spus Ludovic Orban făcând aluzie la unii adversari politici din Parlament care nu au purtat mască în mod deliberat.

De altfel, el a subliniat că fotografia în care fuma la Palatul Victoria a fost promovată asiduu de PSD, care s-a folosit de ocazie pentru a-i cere demisia. „Orice formaţiune politică foloseşte această ocazie ca să atace un adversar politic, dar, le atrag atenţia, să ridice piatra numai dacă sunt convinşi că nu au păcătuit. Dacă stau şi mă uit la PSD nu prea are cine să ridice piatra, iar piatra pe care o ridică, cu siguranţă, nu mă nimereşte pe mine, atunci când vine din partea PSD”, a afirmat Ludovic Orban.

Le spun tuturor tinerilor: Așa nu!
„Regret ce s-a întâmplat, mi-am cerut şi scuze am şi spus şi nu mi-am dorit să compar în acel … gândiţi-vă că difuzarea acelei poze poate să aibă un efect negativ: eu, ca prim-ministru, fumez. Dacă poza e văzută de copii s-ar putea să mă folosească ca exemplu. Eu nu vreau să fiu un astfel de exemplu. Aşa nu, le spun tuturor tinerilor care au văzut-o să nu se apuce de fumat dacă pot. Eu m-am apucat la 17 ani, fumez de 40 de ani. Sigur că mi-aş dori să pot să mă las de fumat şi o să încerc să mă las de fumat”, a promis Ludovic Orban la Digi 24.

„E mult mai simplu să nu te apuci de fumat decât să te lași de fumat” este mesajul pe care premierul îl transmite tinerilor.

Pe de altă parte, el a precizat că nu a făcut o anchetă pentru a afla cine a făcut poza care îl arată în timp ce fuma în biroul de la Palatul Victoria, înconjurat de mai mulți miniștri, care nici ei nu purtau mască și beau ceea ce părea a fi alcool.

„Nici nu mă interesează să fac o anchetă. Pe pe altă parte, am compărut într-o postură care nu era corectă, acel lucru poate mă face să fiu şi mai corect. Eu sunt un om corect, care respectă regulile. Se întâmplă în anumite ocazii să mai laşi garda jos. A fost o astfel de ocazie, era ziua mea. Eu nu am chemat pe nimeni de ziua mea, ei mi-au făcut o surpriză şi au venit, colegi, colaboratori apropiaţi, vă dați seama, nu puteam să nu îi primesc, să nu stăm de vorbă. Şi atunci când stăteam la masă discutam tot de problemele guvernului, tot de problemele cu care ne confruntăm, tot de deciziile posibile pe care puteam să le luăm”, a justificat premierul.

De ce a votat împotriva legii care interzice fumatul în spații publice
Pe de altă parte, Ludovic Orban a recunoscut că a votat împotriva legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise pentru că a considerat că trebuie găsite nişte locuri special amenajate pentru fumători și pentru că și-a apărat drepturile de fumător.

„Ca să poţi să fumezi la Parlament, trebuie să te deplasezi, distanţa minimă e de vreo 350 de metri, să ajungi la un loc de fumat. Din cauza asta foarte mulţi fumează fie pe holuri, fie în alte spaţii. Trebuiau lăsate nişte locuri unde se poate fuma. Ca fumător mi-am apărat drepturile. E complicat, muncesc 14-15-16 ore pe zi, o muncă istovitoare, mai ales în perioada asta în care am avut trei luni jumătate o avalanşă de probleme care au necesitat decizii imediate, soluții imediate, cu o presiune psihologică uriaşă, e foarte complicat să poţi să te controlezi tot timpul. Te mai scapi, mai încalci câte o regulă. Și greșelile trebuie judecate. Încerc să fiu cât mai corect, să nu mai fac astfel de greşeli”, a arătat prim-ministrul.

Întrebat dacă va fi ultima oară când face astfel de greșeli, premierul a răspuns zâmbind: „Eu sper că da”.

Cine l-a amendat pe Ludovic Orban
Pentru că în spațiul public au fost multe discuții și despre amenda plătită de premier în urma acestor greșeli, Ludovic Orban a povestit la Digi24 cine și cum i-a dat amenda:

„A fost un comisar, care recunosc că a venit oarecum şi la iniţiativa mea, adică la iniţiativa mea. Nu m-am autodenunţat. Odată ce a apărut această fotografie, pe care eu n-am negat-o, am recunoscut-o, ea în sine reprezintă o probă a faptului că am încălcat legea şi că am comis două contravenţii şi am spus că mi se pare normal să plătesc amenda şi am plătit amendă maximă. La amendă e o regulă, cu cât omul are o funcţie mai înaltă, deoarece este responsabil, cu atât amenda trebuie să fie mai mare. A venit agentul, mi-a întocmit proces-verbal, am semnat procesul-verbal, după aceea m-am gândit cum să plătesc”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că a plătit amenda prin Ghișeul.ro, serviciul electronic al ANAF, și i-a îndemânat pe români să-l folosească. El însuși a fost surprins de rapiditatea și de simplitatea acestui serviciu pentru plăți online.

 

blank