Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor să fie atenți la cheltuielile pe care le vor face pe final de an și să renunțe la cele care nu sunt necesare, pentru a mai scădea din deficitul bugetar.

„Aș vrea să vă cer să fiți extrem de circumspecți în agajarea de cheltuilei pe final de an, orice cheltuială nenecesară, chiar dacă este prevăzută în buget, nu trebuie efectuată, pentru că dorința mea este să încercăm să reducem la un procent cât mai mic deficitul bugetar. Ca atare, vă rog să evaluați cu maximă seriozitate toate cheltuielile pe care le angajați, sigur, Ministerul Finanțelor vă e la dispoziție, astfel încât să efectuăm doar acele cheltuieli necesare”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

Premierul a făcut apel la miniștrii Finanțelor și Dezvoltorii să facă o evidență a necesarului de cheltuiele pentru autorităților locale, pentru ca apoi să fie asigurată buna funcționarea localităților.

„Pregătiți situația cu necesitățile de plată către autoritățile locale, pentru a putea asigura cheltuielile de funcționare pentru localitățile unde autoritățile nu mai au resursele financiare. Aici țin să vă învederez să fiți foarte exigenți în analiza cererilor pe care le veți primi. Repet, alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, aflat la dispoziția premierului, au o singură destinație, cheltuieli de funcționare, adică repet: cheltuielile pe salarii, acolo unde nu există bani pentru plata salariilor, cheltuieli pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, pentru plata salariilor asistenților personali ai acestor persoane, cheltuieli de încălzire a școlilor, de iluminat public, care sunt absolut necesare. Vă cer exigență în evaluarea cererilor, pentru că am început să primesc și eu cereri adresate direct, în care mi se cer niște sume de bani pentru categorii de cheltuieli care n-au nicio legătură cu cheltuielile necesare”, a spus Orban.

Premierul a adăugat că Guvernul Dăncilă a dat „bani cu nemiluita” către comunitățile locale, în ultimele săptămâni de guvernare.

„Și de asemenea, aveți foarte mare grijă, dacă ei au cheltuit banii pe care-i aveau prevăzuți la categoriile astea de coordonare pe alte tipuri de cheltuieli, trebuie să analizăm foarte serios toate sumele de bani pe care le vom aloca. De asemenea, în analiză, domnul Ștefan și domnul minsitru Cîțu, vreau să luați în calcul și alocările anterioare care au fost făcute din fondul de rezevă al Guvernului. Știți că ultimele săpămâni ale Guvernului Dăncilă au fost alocați bani cu nemiluita către diferite autorități locale, bani care nu au fost alocați pe principiile pe care vom aloca noi banii, anume asigurarea cheltuielilor vitale pentru comunitățile locale”, a explicat Orban.

El a mai spus că în cazul în care există localități care au primit bani, „să nu mai vină să ceară bani, pentru că dacă au efectuat o solicitare și li s-au alocat sumele necesare anterior, resursele ar fi trebuit să fie suficiente, iar dacă ei au cehltuit banii pe alte lucruri decât pentru cheltuieli de funcționare”.

ludovic orban , autoritati locale , sedinta guvern , fondul de rezerva