Featured, Politic

Orban își numesc oamenii în posturi cheie din companiile de stat

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis să numească alte persoane în Consiliul de Supraveghere (CS) al Transelectrica și de aceea a cerut completarea ordinii de zi pentru următoarea ședință a acționarilor, a precizat o sursă din compania națională pentru Mediafax. În locul celor care vor pleca se pare că vin oameni din interiorul PNL sau agreați de PNL, persoane care s-au învârtit sau se învârt tot în jurul mediului politic, potrivit Asta, în ciuda faptului că premierul Orban declara de curând că „e nevoie să construim un corp de funcționari neutri”. „Dacă vrei să faci performanţă şi să ai rezultate, ai nevoie de oameni bine pregătiţi, care îşi cunosc treaba”, spunea liderul PNL.

Orban își numesc oamenii în posturi cheie din companiile de stat

Solicitarea de completare a ordinii de zi pentru adunarea acționarilor din 26 noiembrie, transmisă Bursei de Valori București, prevede introducerea unui punct referitor la „numirea unor membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica S.A. începând cu data de 30 noiembrie 2019 și stabilirea duratei mandatului”. Asta în condițiile în care exista deja pe lista acționarilor un punct cu privire la numirea membrilor CS al Transelectrica.

Iată ce scrie în convocatorul AGA Transelectrica pentru data de 26 noiembrie, potrivit Economica.net. „Propunerile Secretariatului General al Guvernului pentru numirea în calitate de membrii provizorii ai Consiliului de Administraţie sunt următoarele:

Popescu Luiza, cu domiciliul în Bucureşti,
Inginer Burduja Sebastian, cu domiciliul în Bucureşti,
Economist Badea Jean, cu domiciliul în Bucureşti,
Informatician Comănescu Jean-Valentin, cu domiciliul în Bucureşti,
Economist Burlacu Oleg, cu domiciliul în Bucureşti,
Avocat Goice Adrian, cu domiciliul în Bucureşti,
Economist Stan-Olteanu Manuela Petronela, cu domiciliul în Voluntari, jurist.”
Sebastian Burduja este preşedinte al Organizaţiei PNL sector 1 Bucureşti, fiul lui Marinel Burduja, care a fost vicepreşedinte al Bancorex şi fost vicepreşedinte al Raiffeisen Bank. Marinel Burduja ar fi fost membru al fostului FSN, potrivit relatărilor din presă. Tânărul Burduja a declarat, în presă, că a absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard şi a afişat o bogată pregătire.

Stan-Olteanu Manuela Petronela este momentan preşedinte neexecutiv al Romgaz, iar în timpul Guvernului PSD a fost consilier personal la SGG.

Avocatul Burlacu Oleg a fost vicepreşedinte al PNL Bucureşti, iar acum ar fi avocat al Poliţiei Locale a Sectorului 5 şi apropiat al primarului PSD Daniel Florea.

„Mâine după ședința de guvern asta e prioritatea – depesedizarea! După care urmează audit la fiecare minister pentru organigramă, și audit la fiecare entitate subordonată ministerelor pentru că vrem să venim cu pasul al doilea de restructurare care să vizeze agenții, autorități, oficii, comisii, comiții, comitete”, declara la 5 noiembrie premierul Ludovic Orban.

„După reducerea ministerelor, vom restrânge numărul de agenții, autorităţi și oficii, în sensul unei organizări mai judicioase pe domeniul de activitate. Cu siguranță unii vor trebui să plece, dar… toţi cei care au intrat pe ușa din dos, pe bază de carnet de partid, care plimbă hârtiile și care semnează condica o dată pe săptămână, vor pleca acasă. Ideea e de optimizare.

Orban își numesc oamenii în posturi cheie din companiile de stat

Una dintre proiecţiile noastre asupra administraţiei e să construim un corp de funcționari neutri care să fie bine pregătiţi, să servească interesul public. Dacă vrei să faci performanţă şi să ai rezultate, ai nevoie de oameni bine pregătiţi, care îşi cunosc treaba, altfel e foarte greu să ai succes în aplicarea politicilor publice.

Noi avem un program de lege de debirocratizare a instituțiilor, instituţia să nu mă mai trimită de de la Ana la Caiafa. Venim la guvernare cu principiul bunei guvernări liberale”, a mai spus Ludovic Orban. 

SGG a preluat de la Ministerul Economiei compania națională pentru a separa activitatea de transport de cea de producție după comasarea Energiei cu Economia.

„Pentru aplicarea legii 109 pe 2011 privind guvernanța corporativă s-au făcut dosarele, s-au trimis la cel care le vizează, este în curs operațiunea. Dar, din câte știu, s-a hotărât să nu se mai prelungească mandatul actualului Consiliu de Supraveghere, iar Secretariatul General al Guvernului a numit alți oameni acolo, pentru că actualul Consiliu de Supraveghere își încheie mandatul la 30 noiembrie”, spune sursa.

În 25 septembrie, compania a anunţat demararea procesului de recrutare pentru posturile de membri permanenţi în CS al transportatorului national de electricitate, fiind preconizată atunci ieşirea din provizorat după mai mulţi ani în care investiţiile au trenat ca urmare a succedării mai multor echipe manageriale şi administrative.

În contextul trecerii în opoziţie a PSD, era preconizată în piață o nouă perioadă de provizorat la Transelectrica
Totuşi, încă din octombrie, în contextul atunci probabilei investiri a Guvernului liberal şi trecerii în opoziţie a PSD, era preconizată în piață o nouă perioadă de provizorat la Transelectrica.

În prezent, provizoratul în boardul Transelectrica este asigurat de Mircea Coșea, cu funcția de președinte al CS, alături de Florin Radu Ciocănelea (fost consilier pe probleme de energie al Vioricăi Dăncilă), Petru Tărniceru (şef serviciu Administraţia Naţională Apele Române), Ionică Bădilă (fost director economic adjunct Hidroserv), precum și Adrian Mitroi (fost consilier al ministrului Economiei Nicolae Bădălău), Virginia Mihaela Toader (secretar de stat Ministerul Fondurilor Europene) şi Mihaela Constantinovici (consilier personal al fostului ministru al Justiţiei, Ana Birchall).

Acționarul majoritar al companiei, SGG, motivează decizia de ducere a companiei înapoi în provizorat spunând că societatea „nu a primit propuneri privind candidații pentru posturile de membru al Consiliului de Supraveghere”. Din această cauză, la care se adaugă expirarea termenului pentru transmiterea de către acționari a unor astfel de propuneri, se spune că nu sunt întrunite condițiile pentru adoptarea unei hotărâri ce vizează alegerea membrilor permanenți ai CS.

Termenul de transmitere a propunerilor respective a expirat la 8 noiembrie.

Compania are asumat un volum de investiţii pentru reţelele electrice de transport de 1,2 miliarde de lei în actuala perioadă de reglementare, 2019 – 2023, din care 0,89 miliarde de lei în proiecte interne (obiective noi, retehnologizări, etc), şi 0,34 miliarde de lei în proiecte de interconexiune la nivel european. Dacă companiile ce şi-au asumat investiţii nu le realizează, acestea riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

În primele şase luni ale anului, Transelectrica, a obţinut un profit net de 30 de milioane de lei, în scădere cu 69% faţă de perioada similară a anului trecut.

 

blank