Ludovic Orban a precizat că, la dezbaterea unei moţiuni de cenzură premierul trebuie să prezinte rezultatele pozitive ale guvernării, să arate efectele favorabile asupra vieţii cetăţenilor şi nu să facă referiri la alte teme secundare. Reacţia a venit în contextul unei întrebări despre afirmaţia în plenul reunit de marţi a lui Florin Cîţu care a transmis social-democraţilor „după 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dvs. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpaţi”.

„Cadrul moţiunii de cenzură e cadrul moţiunii de cenzură. Ca premier trebuie să prezinţi rezultatele pozitive ale guvernării, să întorci toate minciunile care au fost cuprinse în această moţiune de cenzură, să prezinţi perspectivele guvernării şi mai ales efectele favorabile asupra vieţii cetăţenilor, nu să te referi la alte teme secundare care nu au niciun fel de legătură cu moţiunea de cenzură”, a explicat Ludovic Orban, marţi la Parlament.

Premierul Florin Cîţu a transmis marţi, la dezbaterile din plenul reunit asupra moţiunii de cenzură, că PSD nu va scăpa de cine îi este cel mai frică şi după alegerile de la Congresul PNL din 25 septembrie va fi şi mai rău pentru social-democraţi.

„12.12.2019, 13.05.2020. Vă aduceţi aminte ce reprezintă aceste date? Două moţiuni simple depuse împotriva mea de PSD. Să nu mai amintim nenumărate interpelări, chemări la Ora prim-ministrului, Ora Guvernului şi aşa mai departe. Românii au înţeles deja concluzia acestor tertipuri PSD-iste. Social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, o ameninţare. Şi o vedem şi în această moţiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări, de orice formă, cu PSD. Toţi românii trebuie să ştie că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Ştiţi deja ce fel de politician sunt. Şi ştiţi că niciodată, dar niciodată nu aş susţine, nici măcar în glumă, să dau jos propriul Guvern ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins şi voi respecta până la capăt principiile şi valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba speraţi. Vă minţiţi singuri. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dumneavoastră. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpaţi”, a afirmat Cîţu în plenul Parlamentului.

Moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu a picat, fiind înregistrate 201 de voturi „pentru”, faţă de cele 234 necesare. De asemenea a fost înregistrat un vot „împotrivă”, conform anunţului făcut în plen.