Featured, Politic

Orban îi cere lui Dăncilă să retragă propunerea lui Plumb pentru comisar european

Preşedintele PNL Ludovic Orban a somat-o, luni, pe Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb din poziţia de comisar european, cât mai este timp, pentru „a nu face România de ruşine la nivelul UE”.

„Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea! Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de ruşine în Parlamentul European. Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziţie, care să respecte criteriile de integritate şi profesionalism agreate la nivel european, în condiţiile în care actuala nominalizare are toate şansele să fie respinsă în Parlamentul European”, a declarat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Liderul liberal a adăugat că premierul a refuzat să facă o altă propunere, deşi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut acest lucru.

„Este de neînţeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În atare condiţii, propunerile transmise Parlamentului European nu reprezintă o decizie politică în sine, ci doar comunicarea oficială a propunerilor făcute de fiecare ţară în parte. De altfel, hotărârea preşedintelui Comisiei Europene a fost aceea de a transmite toate propunerile formulate din partea ţărilor membre ale Uniunii, şi de a nu refuza niciun candidat al niciunei ţări, întrucât decizia aparţine Parlamentului European şi comisiilor de la nivelul Parlamentului European”, a explicat Orban.

El aminteşte că PPE şi implicit PNL care aparţine de această familie politică a arătat constant zero toleranţă faţă de obstrucţionarea justiţiei.

„Menţionăm faptul că Partidul Popular European, familie politică de care aparţine Partidul Naţional Liberal, a manifestat în mod consecvent toleranţă zero faţă de orice acţiune de obstrucţionare a funcţionării justiţiei şi a dezavuat personajele care au făcut obiectul unor astfel de discuţii”, a completat preşedintele PNL.

Ludovic orban precizează că Rovana Plumb are probleme de integritate, adăugând că aceasta a blocat ancheta DNA, atunci când deputaţii au votat împotriva cererii procurorilor de a începe urmărirea penală în dosarul Belina.

„Amintim faptul că Rovana Plumb are grave probleme de integritate după ce a blocat ancheta DNA, implicit posibilitatea de a fi judecată, ascunzându-se astfel în spatele majorităţii parlamentare a PSD. Domnia sa a considerat că nevinovăţia unei persoane poate fi stabilită printr-un vot politic în Parlamentul României, în locul instanţei de judecată, folosind imunitatea parlamentară. Singura soluţie pentru a preveni o situaţie ingrată pentru România în Parlamentul European este aceea a retragerii candidaturii Rovanei Plumb de către Guvernul României”, a conchis liderul liberalilor.

Reacţia vine după ce Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Ursula von der Leyen va prezenta, marţi, de la 13.00, ora României, componenţa Colegiului comisarilor europeni.

Comisarii europeni nominalizaţi de preşedintele CE urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie – 8 octombrie, informează publicaţia Le Monde.