Ludovic Orban a anunțat că luni va avea o serie de întâlniri cu liderii PMP, USR, ai minorităților naționale, ai UDMR și ALDE. Premierul desemnat a precizat că va participa la ședința Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, unde va fi stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului.

„Am fost mandatat să semnez aceste acorduri cu partenerii noștri care sunt alături de noi în procedura de învestire a Guvernului”, a anunțat Orban, luni, într-o conferință de presă.

Liderul PNL a mai spus că a luat act de solicitările PMP cu privire la programul de guvernare: „Am fost mandatat să accept aceste solicitări și să le considerăm priorități în acțiunea noastră politică, la nivelul Parlamentului, în activitatea guvernamentală și în relația cu Comisia Europeană, datorită în special a solicitării privind susținerea procesului de extindere a rețelei de gaz prin înființarea de distribuții în localități”.

El a mai anunțat o nouă serie de consultări cu partidele politice: la 13:30 cu PMP, la 15:00 cu minoritățile naționale, la 16:00 cu USR, la 17:00 cu UDMR și la 18:00 cu ALDE.

„Intrăm pe linie dreaptă în procedura de învestire a Guvernului. Astăzi voi participa la reuniunea Birourilor Permanente Reunite și îmi voi prezenta propunerea de calendar pentru învestire, prezentând mai multe categorii de argumente. Pe de o parte, am făcut un documentar privind calendarul învestirii guvernelor României după 1989. De asemenea, am pregătit un document cu prioritățile pe care trebuie să le aibă un guvern și cu problemele extrem de grave pe care nu le poate rezolva decât un Guvern legitim”, a subliniat Ludovic Orban.

Întrebat dacă se bazează pe sprijinul unor reprezentanți ai Pro România, Orban a răspuns că se știe faptul că la nivelul BPR dintre cei 26 de membri 13 aparțin PSD, iar PNL are 12 voturi, fiind luat în calcul și votul reprezentantului minorităților naționale. „Mai este un reprezentant al Pro România, a cărei poziție nu o cunoaștem”, a menționat el.

De asemenea, Ludovic Orban a respins ideea lansată de Pro România ca votul de învestire să fie joi: „Se știe clar că UDMR, ci și parlamentari din Ardeal de diferite confesiuni au o mare sărbătoare religioasă și această propunere reprezintă o lipsă de respect. Această propunere este una care vrea să ducă la imposibilitatea mobilizării parlamentarilor care sprijină Guvernul”.

Orban a mai anunțat că, pe lângă angajamentele de votare a Guvernului, sunt purtate în continuare discuții cu alți 20 de parlamentari pentru votul de învestire.

ludovic orban , udmr , guvernul orban , pro romania