Ludovic Orban trage cu dinții la binele liberalismului, mai ales că realizează că PNL e „prăbușit în încrederea publică“. În aceste condiții, fostul lider liberal afirmă că „Dacă nu putem să salvăm PNL, evident că salvăm liberalismul din România”.

Pe de altă parte, fostul premier crede că „ar fi tupeu maxim să vii tot cu Florin Cîțu” în eventualitatea în care guvernul ar fi demis și președintele Klaus Iohannis l-ar desemna tot pe Florin Cîțu să formeze guvernul.

El evită să spună dacă ar vota un nou executiv condus de actualul lider PNL, Florin Cîțu.

„Eu nu cred că e posibil. E o ipoteză care nu stă în picioare”, adaugă Orban.

Orban apreciază că niciun parlamentar PNL nu va vota moțiunea de cenzură a PSD și admite că se va întâlni luni cu senatorii și deputații care l-au susținut la congresul PNL.

„Am în fiecare zi, în fiecare săptămână întâlnitri cu colegii mei din parlament. Ludovic Orban spune că după congres purtăm o discuție cu parlamentarii care au fost alături de mine, care au semnat apelul făcut înainte de congres să vedem ce e de făcut. (Discutăm despre – n.r.) situația politică, cum ne poziționăm, lucruri legate de viitorul politic al României, cum să ne implicăm în soluționarea crizei…”, mai spune Orban.

El mai susține că dacă PNL merge tot cu Florin Cîțu ca propunere de premier după moțiunea de marți, există un risc real ca în România să fie organizate alegeri anticipate.

„Criza politică e provocată de deciziile intempestive, luate de premier fără consultarea partidului. Dacă pică guvernul, e doar vina lui Florin Cîțu. Nu pot să cred că se poate veni cu o astfel de propunere care în mod clar nu va fi susținută de cei cu care putem să obținem majoritatea parlamentară. Dacă conducerea partidului vrea să facă un blat cu PSD, eu mă desolidarizez complet și nu particip. Pentru prima oară există condițiile politice care pot să ducă la anticipate. În afară de PNL, toate partidele, în afară de PNL, au scorori mai bune decât cele de la alegeri. E posibil ca partidele să vrea alegeri anticipate. Dacă se joacă cu focul, există riscul să se perpetueze criza și să ajungem la anticipate”, a declarat Ludovic Orban.