Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat marţi, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost adoptată, că munca sa de 30 de ani în Partidul Naţional Liberal este „aruncată pe apa sâmbetei”. El spune că este necesară declanşarea negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare stabile prin refacerea coaliţiei PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi.

„Vi se pare că sunt fericit după ce munca mea de 30 de ani este aruncată pe apa sâmbetei de nişte aventurieri care nu înţeleg nimic din ceea ce înseamnă politică şi interes public?”, a răspuns Ludovic Orban la Parlament, întrebat dacă este fericit după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban a dezminţit informaţiile potrivit cărora s-ar fi autopropus pentru a fi nominalizat de PNL pentru funcţia de premier.

Guvernul Cîțu a fost demis marți, după ce 281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

„Florin Cîţu a rămas repetent la examenul parlamentar”
Ludovic Orban a mai susţinut că este necesară declanşarea negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare stabile prin refacerea coaliţiei PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi.

„Din păcate, astăzi, toată munca membrilor PNL care au construit de 4 ani o formaţiune politică aflată în slujba cetăţeanului, care a câştigat aproape toate alegerile din ultimii patru ani de zile, care, după alegerile parlamentare, prin negocierile pe care le-am condus, a reuşit să constituite o coaliţie de guvernare, cu parteneri onorabili şi care urma să pună în practică un program de guvernare, din păcate, astăzi PNL a pierdut guvernarea şi a pierdut guvernarea. Nu din cauza unor decizii politice luate în forurile statutare ale PNL, ci a pierdut guvernarea datorită unor decizii iresponsabile care au dus la ruperea coaliţiei de guvernare şi la apariţia acestei majorităţi împotriva guvernului condus de un premier liberal. Toate aceste decizii sunt decizii luate de premierul Florin Cîţu, cel care astăzi a rămas repetent la examenul parlamentar – moţiune de cenzură”, a afirmat Orban.

El a spus că România se află în plină criză pandemică şi trebuie să facă faţă unor provocări extrem de serioase, menţionând că este nevoie de un guvern stabil, care să se bazeze pe o majoritate parlamentară şi să aibă capacitatea să ofere soluţii pentru problemele românilor.

„Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înţeleg nimic din politică şi din ceea ce înseamnă servirea interesului public, este necesară declanşarea negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare stabile, care să ducă cât mai repede posibil la învestirea unui guvern cu deplină capacitate de exerciţiu. Soluţia pe care am susţinut-o încă din data de 1 septembrie, când s-a declanşat criza, este o soluţie simplă, aflată la îndemâna PNL, a USR PLUS, a UDMR şi a grupului minorităţilor naţionale. Soluţia este refacerea coaliţiei de guvernare”, a adăugat Orban.