Ludovic Orban, președintele PNL, a acuzat-o pe Viorica Dănicilă că a mințit în scrisoarea trimisă către Comisia Europeană, prin care premierul dorea să le aducă la cunoștință membrilor CE faptul că există încercări de înlăturare violentă a guvernului legitim, că forţele de ordine au acţionat legal în seara protestelor din 10 august şi că preşedintele Klaus Iohannis a încurajat continuarea protestelor.

Ludovic Orban susține că Viorica Dăncilă trebuie să își dea demisia, dat fiind faptul că și-a permis să altereze realitatea faptelor întâmplate odată cu protestele ce s-au demarat în seara de vineri, 10 august, și „și-a permis să mintă”, astfel, într-o scrisoare oficială pe care a trimis-o Comisiei Europene. De asemenea, președintele PNL o acuză atât pe Dăncilă, cât și pe „păpușarii” acesteia, de „dezinformare a unor oficiali europeni”.

„Este halucinant modul în care premierul Viorica Dăncilă îşi permite să mintă într-o corespondenţă oficială, transmisă la Bruxelles, cu privire la situaţia din România, şi este cu atât mai grav faptul că păpuşarii Vioricăi Dăncilă cred că pot dezinforma în acest mod oficialii europeni. Scrisoarea premierului, care nu a fost făcută publică de Guvern, nu face decât să confirme o dată în plus faptul că puterea politică de la Bucureşti este ruptă de realitate şi acţionează cu rea-credinţă, întrucât încearcă să prezinte o versiune vădit falsă asupra evenimentelor recente”, a susținut preşedintele PNL într-un comunicat.

Liderul PNL explică faptul că protestele care au avut loc în Piața Victoriei nu se pot confunda nicidecum cu „o lovitură de stat”, mai ales dacă luăm în considerare modul defectuos prin care forțele de ordine au decis „să înăbușe” mitingul de vineri seară, așa cum și presa internațională a observat, de asemenea, existând în spațiul media zeci de titluri care catalogau țara noastră ca fiind „nedemocratică” din acest punct de vedere.

„Doar un lider politic cu mentalitate autoritară, precum Liviu Dragnea, poate considera contrariul. Regimul constituţional românesc oferă doar două posibilităţi de înlăturare a unui Guvern, prin demisia premierului sau prin retragerea încrederii de către o majoritate parlamentară. Or, protestele antiguvernamentale pot doar influenţa decidenţii politici să opteze pentru o cale sau alta, existând şi varianta actualului Guvern de a se face că nu aude vocea cetăţenilor. În acelaşi timp, dreptul la protest paşnic este garantat de Constituţie şi orice încercare de a-l îngrădi de către o putere vizată de respectivul protest reprezintă un act abuziv cu tendinţe dictatoriale. Aşadar, în urma represiunii din 10 august, orice apel faţă de protestatarii paşnici de a nu se lăsa intimidaţi şi de a nu-şi cenzura convingerile este pe deplin legitim”, a explicat în continuare Ludovic Orban.

Ludovic Orban cere demisia Vioricăi Dăniclă 

„Bineînţeles că Viorica Dăncilă este incapabilă să înţeleagă conceptele democratice, de vreme ce abia înţelege ceea ce i se pune în faţă să citească. Incultura politică de care premierul dă dovadă atentează grav la interesele României şi la democraţia de care, încă, se bucură cetăţenii acestei ţări. Modul în care îşi permite să mintă cu neruşinare în documente oficiale arată o dată în plus că această marionetă, executantă a unor ordine antidemocratice, trebuie să plece”, a conchis președintele PNL.