Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a declarat, luni, că el nu crede că vor fi parlamentari PNL care vor vota moţiunea de cenzură semnată de PSD şi a respins scenariile privind nominalizarea lui Florin Cîţu în continuare premier, chiar dacă moţiunea de cenzură va trece, el arătând că ”asta ar fi un tupeu maxim”.

”Nu cred că vor fi parlamentari PNL care să voteze moţiunea de cenzură a PSD”, a spus fostul lider PNL, la Parlament, întrebat dacă parlamentari care îl susţin ar putea vota moţiunea de marţi. Orban a acuzat ”manipulările echipei lui Cîţu”, i-a spus că nu există nicio şansă ca moţiunea să treacă cu voturile parlamentarilor PNL care îl susţin pe el.

”Criza politică este provocată de deciziile neanunţate, intempestive, fără consultarea partidului, luate de Florin Cîţu, şi dacă va pica va pica din cauza lui şi a greşelilor politice grave pe care le-a făcut ca premier”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a confirmat că va avea o întâlnire cu parlamentari ai PNL care îl susţin, şi a precizat că are întâlniri săptămânale cu cei care au fost alături de el, la Congres, pentru a vedea cum se poziţionează în perspectivă, dar şi să discute despre lucruri legate de viitorul politic al României, cum să se implice în soluţionarea crizei.

Despre un interimat prelungit, sau varianta ca preşedintele să vină tot cu varianta Florin Cîţu premier, Orban a spus: ”Asta ar fi tupeu maxim, să vii cu Florin Cîţu. ”Nu e posibil aşa ceva, e o ipoteză care nu stă în picioare”, a mai afirmat el. de altfel, Orban a ţinut să precizeze că nominalizarea noii propuneri de premier de către PNL se face în Consiliul Naţional al partidului.

”Preşedintele desemnează candidatul propus de partidul care îşi propune formarea unei noi majorităţi”, a spus Orban, arătând că o convocare a Consiliului Naţional se va face după rezultatul moţiunii de cenzură.


Despre o altă variantă potrivit căreia PNL nu va veni cu o propunere de premier şi să lase noua majoritate să vină cu un premier, Orban a declarat că acest lucru nu e posibil, pentru că Florin Cîţu a promis nu 4 ani ci 8 ani de guvernare PNL.

Ludovic Orban a mai spus că îşi păstrează intenţia de a demisiona de la şefia Camerei Deputaţilor, la expirarea celor 15 zile de ultimatum date conducerii partidului.

”Îmi voi da demisia personal. Am încercat să am o discuţie. Eu nu mi-am dat demisia direct la Camera Deputaţilor, pentru a lăsa posibilitatea colegilor mei să facă o negociere, care e legată evident de criza politică şi de modul în care se reaşează grupurile parlamentare, după moţiunea de cenzură.