Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat luni, referindu-se la situaţia de la Iaşi unde nu a fost adoptat bugetul local din cauza dezacorurilor dintre PNL şi USR PLUS, că oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum sunt într-o coaliţie la guvernare şi la nivel local trebuie găsite soluţii pentru a fi susţinute lucrurile importante pentru comunitate.

“Primarul municipiului Iaşi a încercat discuţii şi negocieri cu grupurile de consilieri locali altele decât ale PNL. Discuţiile au durat peste opt ore şi au numai discuţiile strict pe procedura de adoptare în Consiliul Local, că au fost şi discuţii anterioare legate de buget. Este important ca aceste discuţii să continue şi în mod clar dacă PSD-ul votează împotrivă măcar partenerii noştri să găsească o soluţie pentru a putea trece bugetul Iaşiului”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă negociază la nivel central anumite mecanisme pentru funcţionarea coaliţiei la nivel local, preşedintele PNL Ludovic Orban a răspuns:

“Nu ar trebui să discutăm la nivelul coaliţiei, în mod normal ar trebui ca oamenii să înţeleagă că aşa cum suntem într-o coaliţie de guvernare şi la nivel local trebuie găsite soluţii de a susţine de comun acord lucruri care sunt importante pentru comunitate. A lăsa un municipiu ca Iaşi fără buget mi se pare că o decizie greşită şi că până la urmă vor fi accceptate amendamente rezonabile care sunt susţine de parteneri şi bugetul Iaşiului trebuie adoptat. La fel şi la Sectorul 1, printr-o discuţie şi negociere trebuie să ajungă la o formulă care să fie susţinută atât de PNL, cât şi de USR-PLUS”.

Mihai Chirica a anunţat că de luni intră în grevă japoneză, după respingerea bugetului local de către consilieri, el avertizând totodată că şi sindicatele din instituţiile subordonate primăriei ar putea declanşa proteste.

Liderii ieşeni ai USR PLUS susţin, referindu-se la intenţia edilului Mihai Chirica de a intra de luni în grevă japoneză, că primarul Iaşiului se află în grevă generală din prima zi a mandatului său şi au precizat că respingerea bugetului local nu înseamnă blocarea activităţii Primăriei.