Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi seară, la B1 TV, că a avut o relație foarte bună cu Florin Cîțu, până în momentul în care premierul a decis să între în cursa pentru șefia PNL, anticipând că o astfel de competiție nu va fi benefica pentru partid. El s-a arătat foarte deranjat de atacurile din ultima vreme din partea premierului despre care a afirmat că „nici nu i s-a uscat bine cerneala de pe adeziune, dar are impresia că hotărăște el când iese și cum iese din politică Ludovic Orban”.

„Eu am avut o relație foarte bună cu Florin Cîțu până la momentul în care și-a depus candidatura, în care, încă o dată vă spun, a fost o decizie pe care a luat-o pe care eu personal n-am înțeles-o. Eu, în momentul în care mi-am anunțat candidatura, mi-am anunțat-o după consultări ample și foarte serioase pe care le-am făcut cu toți partenerii instituționali. (…) În toate discuțiile pe care le-am avut cu colegii le-am spus că, fiind principalul partid de guvernământ, nu este benefică pentru partid o competiție”, a declarat Ludovic Orban, care a vorbit pe B1 TV și despre relația cu Klaus Iohannis, și despre negocierile post-congres”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL Ludovic Orban a reamintit că informația precum că Florin Cîțu s-a decis să candideze pentru șefia PNL împotriva sa a primit-o de la alți membri PNL și nu de la premier, despre care consideră că ar fi avut datoria morala de a-l anunța. El spune că era normal să aiba un contracandidat, dar nu se aștepta să fie chiar premierul care este tot de la PNL.

„Oricum eu am aflat de la colegi de-ai mei, nu de la Florin Cîțu, că Florin Cîțu nu m-a sunat să îmi spună, `vezi că îmi anunț candidatura`. Am aflat de la colegi pe care îi chema la poza de duminică dimineață, unii s-au dus, alții nu s-au dus, unii mi-au zis că nu se duc și s-au dus, alții mi-au zis că se duc și nu s-au dus. (…) Puteam să am contracandidat, dar nu premierul pentru că în momentul în care se află în competiție doi oameni care dețin două din cele mai importante patru funcții în stat era normal că se perturbă funcționarea majorității parlamentare”, a adăugat Ludovic Orban.

Șeful liberalilor a precizat că nu și-ar fi dorit o astfel de competiție pentru că era evident că ar fi divizat partidul și buna funcționare a coaliției de guvernare. El a menționat că a tot încercat să mențină „o conduită cât mai echilibrată, cât mai constructivă”, dar mulți dintre susținătorii lui Cîțu au lansat un val de atacuri asupra sa, de parcă erau „ din zona PSD”.

„Eu nu mi-am dorit o astfel de competiție pentru că era evident că această competiție va diviza partidul, iar modul în care s-a derulat campania evident că a fost un mod pe care eu personal nu l-am agreat. Dacă vă uitați la toată conduita mea în campania electorală, eu am încercat să am o conduită cât mai echilibrată, cât mai constructivă, să nu duc bătălia în spațiul public și să nu începem să aruncăm cu noroi unul în altul, în condițiile în care, hai să fim cinstiți, e suficient să vă uitați, dacă nu și-au șters postările respective, numai pe Facebook ale multora dintre colegii care au fost împotriva mea în care m-au atacat de parcă erau din zona PSD. Cu toate asta, am păstrat un mesaj echilibrat”, a adăugat președintele PNL.

Orban s-a arătat foarte deranjat de derapajele premierului din ultima vreme din spațiul public, care l-a atacat constant pe tot parcursul campaniei electorale afirmând despre acesta „că nu mai are benzină, că s-a pensionat și a ales un mod foarte urât de a ieși din politică”. El consideră că Florin Cîțu este complet lipsit de bun simț și ține să-i reamintească premierului că el este membru PNL de 31 de ani, în timp ce premierului „nici nu i s-a uscat bine cerneala de pe adeziune”.

„Așa ceva este, cum să spun, lipsit complet nu de tact, de bun simț, e lipsit de simț politic să faci așa ceva. Nu mai spun de alte și alte lucruri, că m-a pensionat, a spus că mi-am ales un mod urât de a ieși din politică, dar ce, m-a băgat el în politică ca să spună când o să ies din politică!? El decide cine intră și cine iese din politică!? Nu îi e rușine un pic!? Eu sunt de 31 de ani în Partidul Național Liberal, mi-am dedicat viața promovării ideilor liberale și servirii interesului Partidului Național Liberal și interesului României, și vine un om, totuși, care este proaspăt, care a trebuit să obțină derogare, am votat și eu derogarea, ca să vedeți că n-am fost împotriva candidatului, am votat și eu derogarea respectivă, dar nici nu i s-a uscat bine cerneala de pe adeziune, nici n-avea cinci ani de vechime și face el legea, hotărăște el când iese și cum iese din politică Ludovic Orban!? Asta chiar a fost deranjant”, a mai afirmat Ludovic Orban.