Featured, Politic

Orban declară că, orice ar fi, după moţiune va încerca să provoace alegeri anticipate

Ludovic Orban a declarat că după moţiunea de cenzură PNL va încerca să provoace alegerile anticipate, indiferent dacă va exista un guvern tranzitoriu sau nu, după căderea Cabinetului Dăncilă.

Am spus foarte limpede că PNL e pregătit în orice moment să îşi asume guvernarea, Preferăm ca acest lucru să se producă după alegeri anticipate. Alegeri anticipate şi punem în loc un parlament legitim care să permită o majoritate pro democratică”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat dacă pentru a fi alegeri anticipate este adevărat că trebuie să aşteptăm până la cele locale de anul viitor, liderul PNL a răspuns: Nu e adevărat. Există o procedură constituţională care permite preşedintelui României să dizolve Parlamentul. Cum cine guvernează ţara? Guvernul care există la căderea moţiunii de cenzură. Există şi această posibilitate (un guvern de tranziţie – n.r.), e o chestiune care depinde de poziţionarea actorilor politici”.

Chestionat dacă, în cazul căderii Guvernului prin moţiune de cenzură, nu va fi premier, Ludovic Orban a replicat: „Premier va fi candidatul partidului care va câştiga alegerile. După moţiunea de cenzură noi vom încerca să provocăm alegeri anticipate, indiferent cu un guvern tranzitoriu. Fie fără, dacă nu se poate ajunge la acest acord politic. Pentru alegeri anticipate e nevoie ca două propuneri de guvern să fie respinse de Parlament. Cu actuala structură a Parlamentului e extrem de dificil să creezi o majoritate parlamentară care să susţină un guvern decent. Cum aţi putea să ne vedeţi pe noi într-un guvern alături de PSD sau de formaţiuni care au girat măsurile PSD?”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.

În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susţine că există soluţii constituţionale pentru a nu intra într-o criză profundă.

Anterior, Ludovic Orban a anunţat că PNL va depune moţiunea de cenzură atunci când vor exista peste 233 de semnături care să asigure numărul necesar adoptării moţiunii la adresa Guvernului.

blank