Featured, Politic

Orban ataca bugetul: Are la baza bani falsi

PNL consideră că bugetul de stat pe anul 2019 este construit pe „bani falşi” şi condamnă România la stagnare, a declarat vineri liderul liberalilor, Ludovic Orban, adăugând că partidul pe care îl conduce a votat împotrivă.

„PNL a votat împotriva legii bugetul de stat şi împotriva legii bugetului asigurărilor sociale de stat din nişte motive extrem de puternice şi de solide. Bugetul de stat prezentat de PSD – ALDE condamnă România la stagnare şi transformă anul 2019 într-un an pierdut pentru români. PNL consideră că acest buget este construit pe bani falşi. PSD-ALDE încearcă să prezinte bugetul ca pe un portofel nou, mare, doldora de bani, din care are de împărţit pentru fiecare român. Dacă deschidem acest portofel prezentat de PSD- ALDE, vedem că cel puţin 25% din aceşti bani sunt bani falşi. Bacnote de 200 de RON pe care nu apare poza lui Lucian Blaga, ci apare poza lui Dragnea. Sunt bacnote de 100 de RON pe care nu apare poza lui I.L. Caragiale, ci poza lui Vâlcov. Sunt bacnote de 50 de RON pe care nu apare poza lui Vlaicu, ci apare poza lui Orlando, adică bani care nu valorează nici două cepe degerate, bani inventaţi, bani făcuţi din pix, bani care nu vor exista pentru a îmbunătăţi viaţa românilor”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Parlament, conform agerpres.ro.

El a susţinut că bugetul PSD-ALDE lasă România fără apărare în faţa unor ameninţări din ce în ce mai mari la adresa siguranţei naţionale şi pune în pericol viaţa şi siguranţa românilor.

„Bugetul nu clădeşte nimic – niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă – Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, tronsoanele Sibiu – Piteşti, tronsonul de autostradă de centură a Bucureştiului, tronsonul de autostradă Comarnic – Braşov. De asemenea, nu construieşte şi nu modernizează niciun tronson de cale ferată”, a spus Orban.

În opinia sa, bugetul este unul al „răzbunării” liderului PSD, Liviu Dragnea, împotriva instituţiilor din România care nu sunt controlate de el.

Orban a mai susţinut că bugetul nu oferă nicio speranţă de îmbunătăţire a nivelului de viaţă pentru nicio categorie socială din România şi nu oferă nicio garanţie pentru o creştere absorbţiei fondurilor europene.

„Singura categorie care face excepţie sunt copiii României, dar asta nu datorită majorităţii guvernamentale, ci datorită PNL care a reuşit să impună amendamentul de creştere al alocaţiilor pentru copii. (…) Guvernul PSD-ALDE taie, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, literalmente pensiile românilor, împiedicând creşterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9% (…) şi amânând creşterea pensiilor pe 1 septembrie cu o creştere de 15%”, a spus Orban.

El a menţionat că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va retrimite în Parlament bugetul pentru reexaminare, nu vor fi dezbătute decât acele articole pentru care preşedintele solicită reexaminare.

Întrebat dacă intenţionează să atace la CCR proiectul de buget sau vreun amendament, Orban a spus: „Comisia juridică a PNL va face o analiză privind existenţa unor posibile motive de neconstituţionalitate. Dacă vom lua o decizie, o vom anunţa”.

Vineri, plenul reunit al Parlamentului a adoptat proiectul bugetului de stat pe anul 2019. S-au înregistrat 275 de voturi „pentru”, 122 – „împotrivă” şi două abţineri.

blank