Orban anunță că vom avea
Economic, Featured

Orban anunță că vom avea un deficit bugetar mic, comparative cu alte state europene

Ludovic Orban anunță și dă asigurări, după cifrele anunțate dimineață de INS privind scăderea produsului intern brut, că deficitul bugetar al României va fi printre cele mai mici din Europa.

Orban anunță că vom avea un deficit bugetar mic, comparative cu alte state europene

Premierul Ludovic Orban anunță că, deși criza sanitară a provocat una economică, România este singura țară din Europa în care vor crește pensiile „cu un procent consistent, de 14%”. „Este o creștere extrem de mare, care ne angajăm să o putem finanța”, a adăugat el.

„În ceea ce privește alte creșteri ulterioare, deciziile vor fi luate pa baza unor analize economice extrem de serioase”, a mai spus Orban, precizând că această creștere de 14% a fost „o decizie grea” dar care poate fi susținută.

„Știu că populismul pesedist se va manifesta în continuare (…) atât se poate, cine promite mai mult minte”, a completat premierul.

„Odată ce ai stabilit un nivel al pensiei, pensiile nu pot fi tăiate. Au încercat alții să taie pensiile, ele nu pot fi tăiate. Orice decizie de majorare trebuie să fie bine fundamentată”, a afirmat Orban.

În ceea ce privește o amânare cu un an de zile a creșteriilor salariale pentru profesori, premierul a spus că va anunța ulterior o decizie în aces sens.

Întrebat cu privire la deficitul bugetar, șeful Executivului a răspuns că „evident că va crește deficitul bugetar”.

„Probabil va fi în jur de 8,5 – 8,6%. Vă recomand în schimb să urmăriți evoluția deficitelor bugetare în toate țările europene și să vedeți că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european. Sigur că alte țări sunt în alte situații. Germania, de exemplu, nu a mai înregistrat deficit cred că de zece ani și își poate permite un deficit mai mare. În schimb, România a avut deficite succesive, a trebuit să se împrumute, cei de dinaintea noastră s-au împrumutate de multe ori mai scump din cauza lipsei de credibilitate”, a subliniat Ludovic Orban.