Politic, Stiri

Orban: Alianţa Creştin-Liberală va ataca în contencios Ordonanţa privind primarii şi va sesiza CCR, PE şi CE

Parlamentarul liberal Ludovic Orban a declarat joi într-o conferinţă de presă că vineri ACL se va dresa Avocatului Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa privind primarii şi că va ataca în contencios administrativ această ordonanţă, transmite Agerpres.

orban_57123500_51141500

Potrivit acestuia, ACL va sesiza Parlamentul European şi Comisia Europeană în privinţa acestei ordonanţe.

‘Mâine ne vom adresa Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a ataca la CCR această OUG. Facem apel încă de astăzi ca Avocatul Poporului să solicite toate informaţiile necesare pentru a putea pregăti atacul la CCR. De asemenea, indiferent de poziţia Avocatului Poporului, vom ataca în contencios administrativ şi vom folosi aceeaşi procedură pe care am folosit-o şi în cazul ordonanţei de urgenţă privind modificarea legii alegerilor prezidenţiale, adică vom invoca excepţie de neconstituţionalitate pentru ca să se pronunţe CCR asupra constituţionalităţii acestei ordonanţe. Este evident faptul că niciodată niciun Guvern, nicio majoritate parlamentară nu a comis atâtea încălcări ale Constituţiei şi nu a încercat să fraudeze alegerile prezidenţiale aşa cum face disperatul domn Ponta astăzi. De asemenea, analizăm posiblitatea depunerii de plângeri penale împotriva primului-ministru Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea pentru comiterea infracţiunii de abuz în funcţie. Vom continua sesizarea Parlamentului European, sesizarea Comisiei Europene. (…) Ne vom bate în Parlament cu toate forţele şi apelăm la toate procedurile pentru a împiedica adoptarea acestei OUG’, a spus Orban.

Liderul liberal a adăugat că ACL va solicita ca, în situaţia în care ordonanţa este declarată neconstituţională, să fie anulate şi efectele acesteia.

‘În atacul nostru şi în sesizarea către CCR vom solicita în mod expres ca odată cu declararea neconstituţionalităţii acestei OUG să se anuleze efectele acesteia. Orice ales local care din momentul intrării în vigoare a OUG îşi va schimba partidul politică să aibă obligaţia după declararea neconstituţionalităţii OUG să revină în partidul politic pe listele căruia a fost ales iar, în caz contrar, să se aplice prevederile legii actuale privind statutul aleşilor locali, şi anume să îşi piardă mandatul. Le atrag atenţia aleşilor locali că riscă să îşi piardă mandatul în cazul în care intră în jocul mizerabil al PSD’, a susţinut liberalul.

Orban a precizat că ACL a luat decizia de a nu beneficia ‘sub nicio formă’ de prevederile acestei ‘OUG a traseismului’.

‘Nu vom accepta intrarea în partidele componente ale ACL a niciunui consilier local, consilier judeţean, primar, preşedinte de CJ sau vicepreşedintele de CJ’, a mai afirmat Ludovic Orban.