Featured, Politic

Orban acuză PSD că încearcă mituirea primarilor prin ordonantă cu privire la Codul administrativ

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că o ordonanţă de urgenţă cu privire la Codul administrativ este total inoportună, considerând că reprezintă o tentativă de mituire a primarilor în procesul electoral, potrivit agerpres.ro.

“Este exact ca şi promisiunea că 10 miliarde de euro sunt la dispoziţia primarilor pentru proiecte locale. Mie mi se pare că Dragnea trăieşte într-o lume paralelă, nu are nicio legătură cu realitatea, este un om disperat, este în stare să facă orice pentru a scăpa de condamnare şi pentru a smulge nişte voturi nemeritate din partea unor cetăţeni români apelează la toate mijloacele, inclusiv la mită pentru primari. Calific tentativa lui Dragnea de a promite bani primarilor din toate partidele politice ca o tentativă de mituire a primarilor în procesul electoral. Este un lucru extrem de grav, cu atât mai mult cu cât Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv tocmai pentru astfel de practici în cadrul unui referendum, adică în cursul unui proces de natură electorală”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, suma stabilită de Guvern pentru finanţarea proiectelor locale este cu mult mai mică.

“Nici măcar nu ştie deciziile Guvernului său în privinţa Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, care nu sunt nişte bani care se dau, ăia sunt nişte bani care sunt luaţi cu împrumut din Trezorerie şi care trebuie daţi înapoi. Plafonul stabilit de Guvernul Dăncilă – marioneta lui Dragnea – a fost de 68 de milioane, ca atare minciuna cu 10 miliarde de euro care umblă liberi prin România gata să finanţeze proiecte de dezvoltare locală este o minciună gogonată, făcută strict pentru perioada de campanie şi care nu va duce la finanţarea niciun proiect. (…) Este total inoportună (n.r. ordonanţa). (…) Cum să reglementezi prin OUG un domeniu atât de important cum este Codul administrativ? Este necesară o dezbatere, nu numai parlamentară, ci şi cu reprezentanţii autorităţilor locale”, a adăugat Orban.

Codul administrativ este o “catastrofă”, în opinia liderului liberal, el apreciind că accentuează politizarea administraţiei şi nu aduce niciun fel de autonomie locală.

“Codul administrativ dă liber la introducerea bunului plac politic în administraţia publică şi la transformarea instituţiilor publice în filiale ale partidului de guvernământ”, a afirmat liderul PNL.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat sâmbătă, la o întâlnire cu oameni de afaceri şi primari din judeţul Satu Mare, că Guvernul va adopta prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ.

Tot duminică, aflat în comuna Colibaşi, judeţul Giurgiu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că imediat după alegerile europarlamentare, Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă pentru simplificarea procedurii de atestare a domeniului public, el declarând că actuala procedură generează zilnic “pierderi de bani europeni”.