Austria este unul dintre statele europene în care pandemia de coronavirus COVID-19 este în creștere alarmantă în ultimele zile. Peste 8.000 de cazuri s-au înregistrat aici de la începutul crizei, iar 68 de persoane și-au pierdut viața.
Coronavirus Stațiunea de schi Ischgl, unul dintre focarele infecției din Europa
Stațiunea Ischgl, din regiunea Tirol, este una dintre cele mai populare destinații de schi de pe continent. Sportivi profesioniști și amatori folosesc an de an pârtiile din oraș ca să se antreneze.
Totodată, micuța localitate reprezintă unul dintre focarele infecției cu noul coronavirus în Europa. Orășelul din Alpi, cu circa 1.500 de locuitori, e responsabil de mii de cazuri de COVID-19, atât în Austria, cât și în Germania și țările scandinave.
Spre exemplu, norvegienii atribuie Austriei 40% dintre toate cazurile de coronavirus din țară. De asemenea, pe 1 martie, 14 islandezi întorși din stațiunea alpină au fost depistați pozitiv cu COVID-19.
Acum, 400 de schiori, profesioniști și amatori, au acționat în judecată autoritățile din Ischgl, pentru că ar fi ignorat săptămâni întregi problema și chiar ar fi lăsat virusul să se răspândească. Totul pentru a nu își pierde turiștii.
De altfel, autoritățile din Tirol au fost criticate dur în presa internațională din cauză că au intervenit prea târziu. Au lăsat barurile și pârtiile deschise și au stabilit ca regiunea să intre în carantină abia după ce mai mulți turiști, din toată lumea, au contractat COVID-19.
Coronavirus | Oficialii din Ischgl, acuzați că au ascuns un caz de COVID-19
Mai mult decât atât, autoritățile din Ischgl se confruntă și cu acuzații grave de ascundere a unui caz de coronavirus. Potrivit BBC, un barman de la un pub extrem de popular în stațiune, Kitzloch, ar fi fost bolnav încă de la sfârșitul lui februarie.
În ciuda acestui fapt, neconfirmat oficial, barul a rămas deschis publicului până pe data de 10 martie. Abia patru zile mai târziu, pe 14 martie, întreaga stațiune a intrat în carantină totală, numai că virusul se răspândise deja.
Primarul localității, Werner Kurz, a spus pentru publicația Der Spiegel că închiderea stațiunii ”a fost o catastrofă”. Totodată, s-a apărat în fața acuzațiilor lansate: ”Am implementat toate reglementările la timp”.
Guvernul Austriei anchetează deja situația și admite că e posibil ”să se fi făcut greșeli” în gestionarea crizei. De asemenea, procurorii investighează ”posibila neglijență” în întârzierea măsurilor.