Showbiz, Stiri

Opulenţa tuşei Mărioara

Opulenţa tuşei Mărioara

blankZăvorancele, de Crăciunul ăsta, au îngropat toate securile, toate topoarele, toate cuţitele, toate pumnalele, tot ce este, într-un cuvânt, tăios şi dăunător unei bune convieţuiri. A fost pace între ele, mamă şi fiică, dar şi între ele şi ceilalţi. Că nu doar degeaba zice popa când vine cu botezul: Pace vouă, fiii mei… Şi, dacă tot au avut, aşa, preaplin în suflete, au zis să arate preaplinul şi în mod pragmatic. Masa de Crăciun a fost pusă în locuinţa somptuoasă a Mărioarei şi, ca la o casă cu adevărat mare, a fost invitat tot neamul să se înfrupte din sarmale şi piftie. Şi, tuşica Mărioara a vrut să dea mesenii pe spate. Nu cu vin bun, de vreo 30 de ani, ci cu preparate din destul şi, mai ales, cu vesela pusă pe masă. Căci, după cum spune românul că obrazul subţire cu cheltuială se ţine, şi Mărioara marşează cu brio la chestiune. Adică a comandat şi a cumpărat farfurii Versace, pe care le-a umplut cu delicatesurile tradiţionale. Acuma, cu Versace-le astea nu e aşa, ca la noi, prin mahala. O farfurie costă cât salariul unui profesor cu ceva vechime în câmpul muncii, deci cei 20 de invitaţi au costat ceva pentru coana Mărioara. Şi vorbim doar despre veselă, formată din mai multe rânduri de farfurii şi ceşcuţe, nu şi despre bucatele care s-au lăfăit în farfuriile Versace. Da’ acuma, na şi noi, cu cârcoteala… Păi se uită ditamai patroana de cimitir la nişte firfirici pe care a trebuit să îi dea pe nişte farfurici cu siglă de italian celebru şi designer pe deasupra? Fiica Mărioarei, Oana, care este mai facebook-istă decât mama ei, s-a grăbit să epateze prietenii neciopliţi de pe facebook, cu opulenţa lor din ziua de Crăciun, şi nu numai. Şi, parol, a lăsat pe masă, printre Versace, şi borcanul de muştar, ca la orice casă de român, când pune pe masă carne din godănacul tăiat special pentru Crăciun. Patriotism la Zăvorance… Acum câţiva ani, într-o localitate cu populaţie preponderent romă, se mira călătorul de palatele care răsăriseră în curţile localnicilor. Dar la fel de mult se mira el şi de faptul că, deşi aveau bucătării vaste, dotate cu absolut toate utilităţile, ţiganii încingeau un foc în bătătură, pe care puneau pirostriile, ca pe vremea şatrei, şi, deasupra pirostriilor puneau ceaunul cu borş…

blank