Actualitate, Stiri

«Operaţiunea silicoanelor» a păgubit statul cu milioane de euro

Tinerele erau operate pentru implanturi în buze, fund, sâni şi figurau în acte internate în urma unor accidente casnice

 silicoane 8

Fie că-şi doreau un bust generos care să ia ochii bărbaţilor, fie că voiau refacerea himenului, aşa cum îl aveau înainte de a-şi începe viaţa sexuală, sute de tinere au trecut pragul Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală pentru a se opera. Anchetatorii susţin că intervenţiile se făceau însă pe ascuns, în baza unor fişe de internare false, iar amatoarele plăteau şpagă mii de euro medicilor. Reţeaua silicoanelor a fost demascată, ieri dimineaţă, când poliţiştii au dat buzna în casele oamenilor în halat alb şi au puricat birourile din instituţia medicală. Pacienții cu probleme reale erau “uitați” prin saloane de medicii și de asistentele care ar fi trebuit să-i îngrijească.

Nu mai puţin de 150 de procurori din Parchetul Capitalei şi ofiţeri ai Poliţiei Capitalei au luat saci cu documentele medicale în baza cărora 16 medici şi o asistentă de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri au operat pe bandă rulantă paciente care-şi doreau o schimbare de look. Ancheta a început încă din 2012, când Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a sesizat Parchetul că la instituţia medicală au loc fraude privind modul de internare a unor pacienţi. Surse judiciare spun că, ulterior, a fost înregistrată şi o negociere pentru o intervenţie chirurgicală de înfrumuseţare. Însă, dezvăluirile nu se opresc aici! Anchetatorii ne-au mărturisit că medicii se ocupau îndeaproape de piţipoancele pe care le tunau pentru sume între 1.000 şi 4.000 de euro, iar pacienţii cu reale probleme de sănătate făceau cărare pe la uşile oamenilor în halat alb.

Mai mult, tinerele bombate, operate cu materiale şi aparatura spitalului, erau plasate, susţin poliţiştii, în saloane special amenajate, ferite de ochii curioşilor, în care se refăceau după implanturile în buze, fund, sâni şi cine mai ştie pe unde, deşi în acte figurau ca fiind internate ca urmare a unor accidente casnice, cum ar fi arsuri de la bucătărie ori provocate de fierul de călcat încins. Astfel, fiecare medic din reţeaua silicoanelor aduna, în fiecare lună, între 15.000 şi 20.000 de euro. Asta înseamnă în jur de 200.000 de euro anual pe cap de doctor!

silicoane

Anchetatorii cred că, în total, cele 17 cadre medicale ar fi prejudiciat statul cu sume de ordinul milioanelor de euro. În plus, toate operaţiile închipuite, înregistrate în fals în actele spitalului, erau trimise pentru decontare la Casa de Asigurări. Ieri, în birourile anchetatorilor au ajuns la audieri 16 medici şi o asistentă, dar şi câteva paciente. În urma descinderilor, oamenii legii au găsit la domiciliile doctorilor sume cuprinse între 40.000 şi 170.000 de euro. “Ancheta e abia la început. Vom şti exact câte persoane au apelat la aceşti medici şi, în plus, vor fi făcute şi expertize financiar – contabile pentru a se stabili cu cât a fost prejudiciat statul. Cei care au venit la spital sunt din toate categoriile sociale şi chiar fete din astea de tot apar pe la televizor. Vor fi şi ele chemate pentru a da explicaţii”, ne-au dezvăluit surse din apropierea anchetei.

Un medic anestezist de la Spitalul de Arşi din Capitală a fost reţinut de procurori, vineri după-amiază, în dosarul operaţiilor estetice. În urma audierilor care au loc la Poliţia Capitalei, aceeaşi măsură preventivă ar putea fi luată şi în cazul altor persoane vizate în dosar.

Internetul e plin de mărturii ale fetelor care şi-au pus implanturi mamare la Spitalul de Arşi. Acestea susţin că nu au avut probleme grave la sâni care să necesite internarea într-o instituţie sanitară de stat, ci au făcut această alegere deoarece medicii de acolo le-au dat de ales între a efectua intervenţia la stat, pe bani mai puţini, sau la particular, unde costurile sunt mai mari.

“Am fost operată pe 8 octombrie 2012, la Spitalul de Arşi, de dr. A.N. Costul operaţiei, 2.400 € (dacă alegeam să o fac la particular, plăteam 3.000 €), plus 350 de lei analize şi 300 de lei bustiera”, scrie o fată pe portalul “romedic”.

O altă pacientă operată la Spitalul de Arşi explică pe îndelete câtă atenţie primea de la asistente, în condiţiile în care acestea ar fi trebuit să aibă grijă de bolnavii reali: “Au fost asistentele lângă mine mereu, din zece în zece minute veneau la mine. Mă întrebau ce îmi trebuie, mă ridicau din pat. Noaptea, stăteau de vorbă cu mine pentru că vedeau că nu pot dormi”.

Anchetatorii susţin că implicat în scandalul operaţiilor estetice e şi directorul spitalului, doctorul Vitalie Stan. Cu toate că acesta susţine că nu ştia ce se petrece în instituţia condusă de el, mărturiile fetelor de pe internet şi despre operaţiile acestuia executate “la negru” spun altceva: “Stan Vitalie operează la Spitalul de Arşi din Bucureşti, este directorul, iar preţurile la dânsul sunt aşa: 2.000 € implant rotund şi 2.200-2.300 € implant anatomic”.

 

blank