Actualitate, Stiri

Operaţiune dramatică de salvare a celor 7 victime din Munţii Apuseni!

Avionul pilotat de Adrian Iovan a atetrizat forţat în munţi. Medicii şi piloţii sunt răniţi şi aşteaptă să fie salvaţi

avion

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care îl avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat forţat în judeţul Cluj, potrivit unor surse din MAI. Avionul era pilotat de Adrian Iovan. În zonă e frig, cu o temperatură de aproape 0 grade Celsius şi ploua. Există riscul ca victimele să intre în şoc hipotermic în cazul în care salvatorii întârzie să apară. Medicii specializaţi pe operaţii de transplant, salvatori de vieţi omeneşti, aşteaptă la rândul lor să fie salvaţi.

Un elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul care zbura de la Bucureşti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În acest condiţii, la locul accidentului vor interveni trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior că ar fi ajuns deja la faţa locului.

Avionul care ar fi aterizat forţat a fost localizat în zona localităţii Fântânele din judeţul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare, au declarat oficiali din MAI. Iniţial se crede că aterizarea forţată a avut loc între localităţile Beliş (Cluj) şi Scărişoara (Alba).

Adrian-Iovan
Adrian Iovan pilota avionul in timpul aterizarii fortate a acestuia in munti. E posibil ca Iovan sa fi evitat o prabusire fatala

„Locul a fost localizat prin GPS. Temperatura este extrem de scăzută. Victimele au nişte fracturi. Sperăm să putem să controlăm cât mai repede situaţia. Sunt medici cu o constituţie atletică. Sunt într-o zonă absolut greu de identificat. Sperăm ca în cel mai scurt timp să-i putem recupera. Sunt echipe de la jandarmerie, e o mobilizare de forţe”, a spus Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

La locul accidentului au fost trimise trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi un elicopter de la SMURD Mureş.

„Un prim echipaj de intervenţie, format din jandarmi montani, a sosit la faţa locului. Toţi cei şapte din avion sunt conştienţi şi ar urma să fie transportaţi la Cluj”, au precizat surse medicale.

Potrivit surselor citate, în avion se aflau medici de la spitalele bucureştene „Sf. Maria”, Fundeni şi Elias, precum şi unul de la o unitate sanitară din Oradea.

Oficiali din MAI au precizat că avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are două motoare, o viteză de croazieră de 200 kilometri pe oră şi poate transporta opt pasageri.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia. Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, afirmă că toate cele şapte persoane aflate în avionul medical sunt în viaţă, răniţii primind îngrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunţa accidentul aviatic. Toate informaţiile pe care le are de la faţa locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 şi care le-a acordat îngrijiri medicale persoanelor din aeronavă.

Şeful IGSU a spus că nu se poate pronunţa asupra stării de sănătate a celor şapte persoane aflate în aeronavă.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma, şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

 

 

blank