Organizația Națiunilor Unite ONU speră să strângă marţi, în timpul unei conferinţe a donatorilor organizată în format de video cu Uniunea Europeană (UE) la Bruxelles, 5,5 miliarde de dolari pentru a acoperi o parte din nevoile refugiaţilor sirieni, a anunţat marţi secretarul general-adjunct al organizaţiei, informează AFP, citată de Agerpres.

Aceste necesităţi financiare au fost estimate la 10 miliarde de dolari, a anunţat Mark Lowcock în timpul unei conferinţe de presă la mijlocul zilei.

„Nu ştim ce vom reuşi la sfârşitul zilei, însă dacă vom obţine 5,5 miliarde, acesta nu va fi un rezultat rău”, a spus el.

Instituţiile UE au promis „2,3 miliarde de euro pentru anul acesta şi anul viitor”, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, coorganizator al conferinţei. „Din 2011, UE şi statele sale membre au furnizat 20 de miliarde de euro ajutor pentru sirienii în nevoie, în Siria şi în alte ţări”, a precizat el.

Citeste si...
Premierul Noii Zeelande a alăptat la Adunarea ONU

Precedenta conferinţă a donatorilor pentru Siria, din 2019, a permis colectarea a 7 miliarde de dolari în angajamente.

Problemele economice cauzate de pandemia de COVID-19 şi creşterea numărului de conferinţe a donatorilor riscă să limiteze angajamentele, a recunoscut totodată reprezentantul Naţiunilor Unite ONU.

„O conferinţă pentru a ajuta Yemenul nu a permis adunarea fondurilor scontate şi aceasta a fost o mare decepţie”, a recunoscut Mark Lowcock.