Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat „naţionalismul în materie de vaccin şi acumularea de vaccinuri” de către ţările cele mai bogate, într-un comunicat dat publicităţii joi, exact la un an după declararea pandemiei de coronavirus, relatează DPA.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres declară că lumea s-a confruntat în ultimul an cu un „tsunami de suferinţe” şi, în timp ce implementarea vaccinurilor aduce un pic de lumină la capătul tunelului, Guterres s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu discrepanţele existente privind accesul la serurile împotriva COVID-19.

„Vedem numeroase exemple de naţionalism în materie de vaccin şi stocarea de vaccinuri de către ţările bogate, precum şi continuarea acordurilor bilaterale cu producătorii care subminează accesul tuturor” la seruri, a declarat secretarul general al ONU.

„Campania mondială de vaccinare reprezintă cel mai mare test moral al timpurilor noastre”, a reiterat el, adăugând că multe ţări cu venituri mici nu au primit încă nicio doză de vaccin, în timp ce unele ţări mai bogate sunt pe drumul bun al imunizării întregii lor populaţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat o pandemie globală de coronavirus la 11 martie 2020.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat şi el preocupat de inegalitatea în distribuirea vaccinurilor şi a avertizat în repetate rânduri că, dacă virusul se propagă rapid în unele părţi ale lumii, mutaţiile şi variantele sale pot reprezenta o ameninţare peste tot, scrie Agerpres.

COVAX – mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 – urmează să furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate până la sfârşitul anului 2021.

Până în prezent, 14,7 milioane de doze au fost furnizate în 22 de ţări prin intermediul Covax, a indicat pe Twitter directorul executiv al Gavi, Alianţa pentru vaccinuri.


Citeste si...
Iată cum au decurs programările, în ultimele 24 de ore, pe platforma pentru vaccinarea anti COVID