David Gilmour, chitaristul și vocalistul formației Pink Floyd, și-a vândut o parte din colecția de chitare adică nu mai puțin de 123 de piese. Uriașa sumă de 21 de milioane de dolari a fost deja donată ONG-ului ClientEarth, ce luptă pentru protejarea planetei de efectele devastatoare ale încălzirii globale.

Renumitul chitarist, în vârstă de 73 de ani, s-a despărit de aproape 130 de chitare din vasta sa colecție pe 20 iunie. Licitația a fost realizată de casa de licitații Christie din New York, Gilmour obținând recordul pentru cea mai mare colecție de chitare care sau vândut la o licitație de caritate. Rockerul a primit 2.000 de oferte din 66 de țări.

„Briliantă și incredibilă” au fost cuvintele pe care chitaristul le-a folosit pentru a descrie licitația, care a fost amânată o oră din cauza numărului mare de ofertanți. „Criza climatică mondială este cea mai mare provocare pe care umanitatea o va înfrunta vreodată și suntem la câțiva ani distanță de momentul în care efectele încălzirii globale vor deveni ireversibile. După cum Greta Thunberg, activista climatică suedeză în vârstă de 16 ani, a declarat într-un discurs la începutul acestui an, «Fie alegem să continuăm ca civilizație, sau nu.» Alegerea este într-adevăr atât de simplă și sper ca vânzarea acestor chitare să ajute ClientEarth în intenția lor de a utiliza legea pentru a aduce schimbări reale.”, a declarat Gilmour într-o postare pe Twitter.

Atracția principală a licitației a fost chitara neagră Fender Stratocaster pe care Gilmour a folosit-o pentru a înregistra cele mai bine vândute albume ale formației, inclusiv „The Dark Side of the Moon”, „Wish You Were Here” și „The Wall”. Chitara a fost vândută proprietarului echipei de fotbal Indianapolis Colts, Jim Irsay, pentru o sumă record de 3.975.000 de dolari.