Organizația Mondială a Sănătății a tras semnalul de alarmă. Oficialii OMS sunt de părere că este „foarte puțin probabil” ca țările să reușească să eradicheze coronavirusul și ar trebui să ia în calcul noi măsuri de izolare, scrie CNBC.

În condițiile în care focarele de coronavirus se răpândesc precum un ”incendiu forestier”.

În timp ce unele țări și state insulare au fost eficiente în controlul răspândirii coronavirusului, există „întotdeauna riscul” ca boala să se răspândească rapid atunci când este importată din alte țări, a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului OMS pentru situații de urgență pentru sănătate, la o conferință organizată în Geneva, vineri.

„Cu toţii vrem să evităm ca ţările să revină la închidere totală, nimeni nu îşi doreşte asta, dar exista situaţii în care aceasta este singura opţiune”, a declarat Ryan.

Totodată, reprezentantul OMS a subliniat faptul că „Odată ce restricţiile au fost ridicate, a existat întotdeauna riscul ca boala să înceapă să se răspândească din nou”.

Având în vedere noua explozie a cazurilor de coronavirus, OMS a recomandat ţărilor să se deschidă încet, cu precauţie. Dr. Ryan a spus că ţările ar trebui să fie „gata să meargă înapoi sau înainte” în funcţie de numerele pe care le au.

„Trebuie să accepte faptul că în situaţia noastră actuală este foarte puţin probabil să putem eradica sau elimina acest virus”, a spus el.

De asemenea, doctorul a mai comparat focarele de coronavirus cu incendiile forestiere: focurile mici sunt uşor de stins, dar greu de identificat. În acest context, aceasta a sfătuit fiecare ţară şi comunitate să pună în aplicare un sistem în care să poată detecta „micile focare”, putând astfel să blocheze doar zone mici pentru a conţine virusul.