Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat Europa că e timpul să intensifice măsurile anti-COVID, pentru că noua tulpină de coronavirus apărută în Marea Britanie a fost detectată pe teritoriul multor state, scrie Libertatea, care citează CNN.

Este o situație alarmantă”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, precizând, joi, că varianta B.1.1.7 a virusului, mult mai contagioasă, a fost deja identificată în 22 de țări europene. „Estimăm că această tulpină poate să înlocuiască, în timp, alte variante descendente, așa cum se vede în Regatul Unit și, din ce în ce mai mult, în Danemarca”, a mai spus el.

Reprezentantul OMS a avertizat că fără un control sporit, menit să încetinească răspândirea virusului, va exista o presiune și mai mare asupra unităților sanitare din statele respective.

Într-o perioadă scurtă de timp, trebuie să facem mai mult decât am făcut până acum și să intensificăm măsurile sociale și sanitare pentru a fi siguri că putem aplatiza curba de creștere a infectărilor”, a completat Hans Kluge.

Totuși, chiar dacă noua tulpină a Sars-CoV-2 (B.1.1.7) este mai contagioasă, nu există dovezi că este mai mortală sau că provoacă forme mai severe ale bolii, precizează sursa citată.

În aceste moment, mai multe state europene sunt în lockdown sau au impus măsuri stricte anti-Covid – din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri – inclusiv Marea Britanie, Italia, Germania Elveția și Grecia.

Medicul Ion Alexie: „Vaccinul nu oprește infecția! Oamenii trebuie să știe diferența!”
Medicul român Ion Alexie, care profesează în orașul american Las Vegas, a vorbit, într-un video postat pe canalul său de YouTube, despre temeiul pentru care oamenii se infectează chiar și după vaccinare. De asemenea, acesta a vorbit și despre modalitatea în care se va sfârși pandemia de coronavirus.

„În primul rând, vaccinul nu ar trebui să fie obligatoriu. Cine vrea să și-l facă, să și-l facă, cel puțin la început. În al doilea rând, aceste trei vaccinuri de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca nu conțin niciun virus viabil. Deci, cine-și face vaccinul nu se poate îmbolnăvi de COVID-19, nu se poate infecta. Persoanele care sunt testate pozitiv, au fost testate pozitic pentru că sunt infectate cu virusul. Deci, nici testele PCR de după vaccinare nu or să fie pozitive dacă pacientul nu este infectat”, a explicat medicul, într-un videoclip postat pe 7 ianuarie pe YouTube.

„În al treilea rând, vaccinurile nu o să oprească infecția. Oamenii trebuie să știe diferența dintre infecție și boală. Definiția de infecție înseamnă că un virus, o bacterie sau un alt organism intră în corpul nostru. Deci, ca să oprim virusul să intre în faringele nostru sau în nas, gură sau ochi trebuie să folosim niște bariere mecanice, adică să-l oprim mecanic să nu intre în corpul nostru. Trebuie să folosim măști, vizoare, ochelari, să închidem gura. Cu alte cuvinte, să încercăm să oprim virusul să intre în corpul nostru. Odată ce a intrat în corpul nostru, prin nas sau prin gură, automat am devenit infectați.

Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-Covid de la Moderna. Răspunsul vine chiar de la directorul companiei producătoare
Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de cel puțin doi ani împotriva noului coronavirus, a declarat, joi, directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

Scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției. Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a declarat directorul Moderna, în cadrul unei conferinţe de presă.