OMS
Actualitate, Featured

OMS caută cercetători pricepuți, pentru a participa la studiile privind COVID

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că este în căutarea celor mai “strălucite minţi ştiinţifice” pentru consiliere cu privire la investigaţii în domeniul noilor patogeni zoonotici (care trec de la animale la om) care ar putea declanşa următoarea pandemie.

Lansând o solicitare de aplicaţii, OMS a precizat că Grupul său de Consiliere Ştiinţifică cu privire la Originile Noilor Patogeni va analiza şi progresul înregistrat de studiile cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019, scrie Agerpres.

“Trebuie să adunăm cele mai strălucite minţi. Şi trebuie să avem o abordare multidisciplinară”, a declarat Maria van Kerkhove, şefa departamentului pentru boli emergente şi zoonoze din cadrul OMS.

Acest grup de consiliere ştiinţifică, anunţat de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, din luna iulie, va fi compus din 25 de experţi, care urmează să se întâlnească într-o primă şedinţă, desfăşurată în spaţiul virtual, la sfârşitul lui septembrie.

“În ultimii 20 de ani, mulţi astfel de patogeni au apărut pentru prima oară sau au reapărut: SARS, MERS, diferite gripe aviare, Zika, febra galbenă şi, desigur, SARS-CoV-2”, a declarat van Kerkhove.

Van Kerkhove, un epidemiolog american şi coordonatorul tehnic al OMS în ceea ce priveşte strategia împotriva COVID-19, a reamintit faptul că a fost nevoie de mai mult de un an pentru a se stabili că dromaderul era gazda intermediară a virusului MERS (Middle East Respiratory Syndrome), ce provenea de la lilieci.

Cercetătorii care vor face parte din acest grup vor trasa un cadru global de studii asupra animalelor, oamenilor, alimentelor, mediului, biosecurităţii şi protocoalelor pentru auditul laboratoarelor în momentul apariţiei unor noi agenţi patogeni, a mai precizat ea.

“Ţinând cont de (componenta) geopolitică, dorim să ne asigurăm că vom dispune de un cadru tehnic şi ştiinţific foarte solid… pentru data viitoare, pentru că va exista o dată viitoare”, a mai susţinut ea.