OMS
Actualitate

OMS, avertisment privind cutremurul din Turcia: Amploarea pierderilor nu va fi cunoscută prea curând

Organizația Mondială a Sănătății OMS avertizează că adevăratele pierderi provocate de cutremurul din Turcia și Siria nu vor fi cunoscute prea curând. Organizația estimează că nu mai puțin de 23 milioane de persoane sunt „potențial expuse, dintre care în jur de 5 milioane de persoane vulnerabile”.

Amploarea pierderilor provocate de cutremurul din Turcia nu va fi cunoscută decât peste o perioadă lungă de timp, susține reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Amploarea reală a pierderilor nu va fi cunoscută prea curând

Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat că amploarea pierderilor din Turcia și Siria nu va fi cunoscută pentru „o perioadă destul de lungă de timp”.

„Fiecare dezastru este diferit (…) Nu vom ști cu adevărat amploarea acestor pierderi pentru o perioadă de timp. Iar lucrul important este să prevenim ca oamenii care au fost răniți sau afectați de acest lucru să nu moară și ei”, a declarat Margaret Harris pentru Sky News.

Harris a povestit că echipa sa a văzut un copil care s-a născut sub dărâmături.

„În următoarele zile se vor naște bebeluși la oameni care se adăpostesc în mașini, care se aflau în situații disperate (…) Sunt oameni care au boli cronice. Oameni care sunt diabetici și trebuie să își ia tratamentul sau oameni care au hipertensiune și stresul poate duce la un atac de cord. Așadar, toate aceste servicii de sănătate trebuie să fie furnizate cât mai repede”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS.

De asemenea, OMS a estimat că 23 milioane de persoane sunt „potenţial expuse, dintre care în jur de 5 milioane de persoane vulnerabile”.

Salvatorii lucrează contra cronometru

În Turcia intervin zeci de echipe străine din numeroase țări, inclusiv din România. Este vorba despre echipe medicale și de căutare. Ajutorul internaţional a început să sosească marţi în Turcia, unde a fost decretat doliu naţional pentru şapte zile.

Timpul presează pentru echipele de salvare care căutau în continuare miercuri supravieţuitori în Turcia şi Siria, la două zile după cutremurul devastator al cărui bilanţ nu încetează să crească, depăşind de acum 9.500 de morţi, transmite AFP.

Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să le vină în ajutor supravieţuitorilor seismului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter petrecut luni în zori şi care a zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi ‘cruciale’ pentru găsirea de supravieţuitori.

blank