Actualitate, Featured

Omar Hayssam, cel mai mare terorist al României, dus la spital cu probleme renale

Omar Hayssam, primul mare terorist al României condamnat pentru răpirea jurnaliștilor în Irak, a fost dus la spital cu probleme renale. Hayssam a fost scos din închisoare și dus mai întîi, sub pază cât se poate de strictă, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Pentru că suferințele renale ale sirianului păreau serioase, medicii de la Târgoviște au propus și obținut transferul acestuia la o unitate medicală din București.

Însoțit de trupe DIAS, sirianul a fost transferat miercuri la Spitalul de Nefrologie din rețeaua sanitară civilă, în Capitală.

Omar Hayssam este condamnat la 23 de ani și patru luni de detenție, pedeapsă la care s-a ajuns în urma cumulării sentințelor primite în trei dosare penale în care a fost judecat pentru terorism, înşelăciune şi fraude. Omar Hayssam a fost condmnat definitiv în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul “Volvo” şi fraude în cauza “Foresta Nehoiu”.

El își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Mărgineni.

În aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi era pus sub acuzare pentru implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în Irak, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, pe motiv că ar fi suferit de cancer la colon. Propunerea de eliberare a venit din partea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care și propusese inițial arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Omar Hayssam a devenit cel mai căutat terorist din România, după ce a fugit din țară la bordul unei nave. Șefii unor insittușii importate au rămas atunci fără funcții: directorii  SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi procurorul general al României Ilie Botoş.

Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.